Hallandsposten

Falcks och Karlssons Sverige en seger från OS

Seger mot Spanien i Oskvalet i portugisis­ka Gondomar, ett steg närmare Tokyo för Sverige och nu står bara Ungern mellan Halmstad Btk-duon Mattias Falck och Kristian Karlsson och en plats i sommarens OS i Japan.

- Jan-owe Wikström jow@hallandspo­sten.se 010-471 51 61

–Första steget är taget. Skönt eftersom det alltid är lite nervöst i första matchen, säger Mattias Falck – frisk från magsjukan tidigare i veckan.

– Jag låg måndag och tisdag så det gick över fortare än vi hade trott eftersom jag kunde träna på onsdagen.

För även om Sverige på pappret var klar favorit, Falck rankad åtta i världen och övriga svenskar Kristian Karlsson 25 och Jon Persson 51 mot spanjorern­as Alvaro Robles 73, Carlos Machado 162 och Jesus Cantero 167, och det blev 3–0 var det betydligt jämnare än så.

Det fick inte minst Mattias erfara mot den pennskafts­fattade, explosive Cantero som tvingade Falck till skiljeset

Mattias Falck. innan han till slut kunde vinna med 11–5, 8–11, 7–11, 11–7, 11–5.

– Han spelar ju med korta nabbar precis som jag så det blev en annorlunda match där man fick möta en spelare som spelar ungefär på samma sätt.

Falck var också rejält illa ute vid 1–2 i set och 7–7 i det fjärde efter att ha släppt initiative­t och bjudit spanjoren på förstaatta­cken, samtidigt som han själv blev passiv.

– Jag började bra, men sedan blev jag alldeles för passiv, säger Falck som vid 7–6 i fjärde tog en, som det skulle visa sig, avgörande time out.

– Jag skulle våga serva långt och spela mer på hans forehand. Sedan började jag returnera bättre igen så det var skönt att jag höjde mig när det väl gällde.

Jodå, visserlige­n tappade han första bollen efter time outen, men efter det vann Mattias sju raka bollar fram till 11–7 och 3–0 i skiljeset – ett grepp som han aldrig skulle släppa.

Då hade Kristian Karlsson/ Jon Persson dessförinn­an öppnat med dubbelsege­r mot Machado/robles, men inte utan problem. Det var först när 3–5 blev 8–5 som svenskduon kopplade greppet fram till 11–7.

Och när sedan Jon Persson, i den på förhand jämnaste matchen, besegrade Alvaro Robles i raka set, 16–14, 11–5, 11–9 var Sverige klart för avgörande match på torsdag.

Där väntar Ungern som besegrade Vladimir Samsonovs Vitrysslan­d med 3–0 – dock efter tre skiljesets­matcher.

– Vi är visserlige­n betydligt bättre rankade och vi vann i lag-em med 3–1. Men då förlorade jag på Bence Majoros så vi får väl se hur vi ställer upp laget. Fördelen är ju att vi har så många starka spelare att vi kan ändra om, säger Mattias.

 ??  ??
 ?? Bild: Maxim Thore/bildbyrån ??
Bild: Maxim Thore/bildbyrån

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden