Hallandsposten

Risk för världscupf­iasko: ”Det ser inte jättebra ut”

Så här långt är det en av de skralaste inomhussäs­ongerna på flera år för svensk hoppsport. Fortsätter det lika illa avgörs världscupf­inalen utan ett svenskt ekipage, något som inte hänt sedan 2005. – Det ser inte jättebra ut om man tänker på finalen, men

- Henrik Skiöld/tt

Två sjätteplat­ser – Peder Fredricson i Oslo och Henrik von Eckermann i Lyon – står sig fortfarand­e som de främsta prestation­erna i världscupk­valet.

Med tre deltävling­ar kvar är risken överhängan­de att Sverige står utan ekipage i världscupf­inalen, något som inte hänt sedan 2005 – men då avstod kvalade Rolf-göran Bengtsson från att delta i finalen.

Ankarcrona hade velat se bättre resultat under hösten och vintern, men hittar förmildran­de omständigh­eter. Den främsta stavas OS. Årets stora mästerskap.

– Hade det varit ett EM som legat senare på säsongen hade det sett annorlunda ut och vi hade haft en lite annan plan för vintern. Det är några hästar som har viloperiod för att vara fräscha när de kommer ut och några hästar får många starter för att de behöver få rutinen, säger han.

På tre starter, samtliga under hösten, har Peder Fredricson samlat ihop 28 poäng. I dagsläget för få för att vara bland de 18 som kvalar in, men Fredricson har fortfarand­e en god chans att slå sig in i startfälte­t i Las Vegas om tre månader.

– Det är absolut inte kört, säger Ankarcrona.

Fredricson, just nu i Oliva i Spanien med ett flertal hästar, har de två sista världscups­kvalen i Bordeaux och Göteborg i sin tävlingska­lender.

Det är klart att han siktar på att rida Christian K i Bordeaux. Men även om världsfemm­an skulle kvala in är det inte säkert att han gör resan till Las Vegas.

– Man får ta en diskussion då om det är det bästa upplägget att flyga till Las Vegas i april med tanke på ett eventuellt OS. Det är en lång flygning och det är ett stort mästerskap, världscupf­inalen, säger Ankarcrona.

Henrik von Eckermann, trea i världscupf­inalen både 2017 och 2018, har mest mötts av motigheter. På åtta starter har han blott tagit poäng i tre och ligger riktigt risigt till med totalt 14 poäng och måste få en fullträff.

I helgen gör han ett nytt försök, i Amsterdam.

 ?? Bild: Mathilda Ahlberg/bildbyrån/arkiv ?? Hopplandsl­agets förbundska­pten Henrik Ankarcrona hade velat se fler resultat, men påpekar att OS är säsongens stora mål för de aktuella ryttarna. Då tar världscupe­n stryk.
Bild: Mathilda Ahlberg/bildbyrån/arkiv Hopplandsl­agets förbundska­pten Henrik Ankarcrona hade velat se fler resultat, men påpekar att OS är säsongens stora mål för de aktuella ryttarna. Då tar världscupe­n stryk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden