Hallandsposten

Efter 35 år – Pet Shop Boys lyckas fortfarand­e att imponera

- Jan Andersson

Pet Shop Boys Hotspot (X2/border)

De är alldeles för roliga att lyssna på. Alldeles för, tja ... bra. Pet Shop Boys fyller fortfarand­e en lucka i syntpopfac­ket som ingen har lyckats täppa till, och de som ändå matchar Neil Tennants begåvade, träffsäkra texter rör sig ofta inom helt andra genrer (Vampire Weekend, Okkervil River, The Hold Steady).

Så hur låter Pet Shop Boys nya album ”Hotspot”? Säg så här: det låter precis som ni tror att det ska göra. Ni vet hur det låter. Har ni sedan länge tröttnat på deras sound finns det heller ingen anledning att låna era öron till den här skivan, ens för en sekund, men om ni uppskattar sköna melodier, snygga arrangeman­g och har saknat Pet Shop Boys särpräglad­e och numera lite tidlösa uttryck finns det många orsaker att uppskatta ”Hotspot”, tredje albumet i rad producerat av Stuart Price.

Duetten med Years and Years sångare och frontfigur Olly Alexander, singeln ”Dreamland”, är ett typexempel på där Neil Tennant varvar sina syrliga, träffande texter (migration, invandring och Brexitfrus­tration) med catchig musik till en rätt unik mix.

”You are the one” måste vara en av Pet Shop Boys finaste ballader, delvis placerad i Berlin (albumet är inspelat i Hansastudi­on) och stadsdelen Mitte där Neil Tennant får ett enkelt biobesök att framstå som en underbart romantisk idé, medan ”Monkey business” är en soulfunkig flirt som inte borde fungera 2020, men som ändå får mig att gunga med kroppen och börja le sådär småfånigt som Pet Shop Boys ofta har lyckats med genom åren.

Jag kan inte påstå att jag har följt Pet Shop Boys hela karriär med samma iver som under de första åren, vem skulle orka det, men kan heller inte annat än imponeras av deras jämnhet och förmåga att skärma världen ute och göra sin egen grej. När fina albumet ”Behaviour” kom i oktober 1990 stod Nirvana, Pearl Jam och Metallica redo att på allvar äntra scenen och för en tid dela på mästartite­ln som världens största band.

När grungen tre år senare höll på att kväva hela musikbrans­chen med sin beklämmand­e flanellfil­t släppte Pet Shop Boys sitt fantastisk­a popalbum ”Very” och påminde oss om att musik även kan vara rolig, snygg och medryckand­e utan att för den skull sjunka ned i banalitete­r. Medan de halvskabbi­ga och trumpna grungerock­arna surade hela vägen till banken så duschade Pet Shop Boys sina fans i färgstarka och fantastisk­a popsånger som ”Can you forgive her”, ”I wouldn’t normally do this kind of thing” och inte minst Village People-covern ”Go west”.

Det är i den traditione­n som ”Hotspot” ska ses. Och det känns roligt att kunna konstatera att ett album inspelat av en grupp som egentligen inte har något kvar att bevisa ändå låter så piggt och på tårna.

 ?? Bild: Jen Ewbank ?? Pet Shop Boys imponerar på sin nya skiva genom att låta som de alltid har gjort. Konsekvent, snyggt, svängigt.
Bild: Jen Ewbank Pet Shop Boys imponerar på sin nya skiva genom att låta som de alltid har gjort. Konsekvent, snyggt, svängigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden