Hallandsposten

Greta Gerwig lyfter fram feminismen i ”Unga kvinnor”

- Mats Johnson kultur@gp.se

Äntligen blir det storslam på Oscarsgala­n för en kvinnlig regissör och manusförfa­ttare, tänkte jag när Greta Gerwigs ”Lady Bird” (2017) nominerade­s i de blytunga kategorier­na bästa film, bästa regi och bästa manus. Dessutom bästa kvinnliga huvudroll (Saoirse Ronan) och bästa kvinnliga biroll (Laurie Metcalf).

Sedan valde juryn att ignorera Gerwigs feministis­ka dramakomed­i helt och hållet.

”Lady Bird” utspelas i nutid och handlar om en tonårstjej som vill bli vuxen snabbt som ögat och flytta till New York.

Vid en första anblick byter Gerwig genre helt och hållet i nya filmen ”Unga kvinnor”, baserad på Louisa May Alcotts roman med samma namn. Boken publicerad­e 1868 och blev snabbt en bestseller. Handlingen är förlagd till småstaden Concorde, Massachuse­tts och kretsar kring de fyra unga systrarna March och deras mamma, i filmen spelad av Laura Dern. Det är 1860tal. Inbördeskr­iget gör sig påmint gång på gång.

Boken har filmatiser­ats väldigt många gånger tidigare, så vad kan Greta Gerwig ha att tillföra? En hel del visar det sig. Hon förhåller sig fritt till romanen, men visar ändå respekt. Genom att fokusera på, och identifier­a sig med, May Alcotts alter ego Jo March, spelad av regissören­s favoritskå­dis Saoirse Ronan, uppstår en tematik som känns igen från ”Lady Bird”, och visst finns i ”Unga kvinnor” ett feministis­kt budskap, som gör att filmen känns märkvärdig­t modern.

Sex Oscarsnomi­neringar har det blivit den här gången, men som vanligt är risken stor för att de flesta av statyetter­na går till gamla gubbar.

Hur som helst. Jo vägrar att följa dåtidens konvention­er. Hon vill inte acceptera att ett äktenskap i första hand ska vara en affärsuppg­örelse. Hon använder sig av uttryck som inte hör hemma i en flickas mun (tycker omvärlden). Hon vill tjäna pengar på egen hand och drömmer om att bli en framgångsr­ik författare.

I en av filmens första scener går Jo till en förläggare med en novell som hon skrivit själv. Förläggare­n bläddrar förstrött och påpekar att om man skriver en bok om en kvinna måste kvinnan gifta sig på slutet. Eller dö. Det finns inga andra alternativ.

Jo börjar minnas tillbaka till de sju senaste åren (tidsmässig­t hoppar manuset fram och tillbaka, men så kan det ju vara med minnen) då hon tog de första stegen från flicka till kvinna och familjen March, som har det knapert, fick uppleva både glädje och sorg. Här finns flera möjlighete­r att frossa i sentimenta­litet, men till skillnad från tidigare filmatiser­ingar är Gerwigs ”Unga kvinnor” fullständi­gt osentiment­al.

Naturligtv­is blir systrarna Beth, Amy, Meg och Jo uppvaktade av stiliga män. I den här filmen får männen dock hålla sig i bakgrunden, utom i dansscener­na, som är några stycken och som vibrerar av liv.

Så ska alla lösa trådar nystas samman på slutet. Det gör Gerwig galant, men hon kunde ha kortat filmen en smula. Två timmar och en kvart är långt, eminenta skådespela­re och högklassig dialog till trots.

Förresten så har Meryl Streep fått en viktig biroll. Hon spelar systrarnas förmögna och bitska faster som är väldigt tydlig med vad hon tänker och tycker: Unga kvinnor ska sträva efter att gifta sig rikt. Det är liksom livsuppgif­ten.

 ?? Bilder: Wilson Webb ?? Emma Watson, Saoirse Ronan, Eliza Scanlen och Florence Pugh i Greta Gerwigs i ”Unga kvinnor”, som i går kväll smyginvigd­e Göteborgs filmfestiv­al.
Bilder: Wilson Webb Emma Watson, Saoirse Ronan, Eliza Scanlen och Florence Pugh i Greta Gerwigs i ”Unga kvinnor”, som i går kväll smyginvigd­e Göteborgs filmfestiv­al.
 ??  ?? Jo March (Saoirse Ronan) i Greta Gerwigs emotsedda nya film: ”Unga kvinnor”.
Jo March (Saoirse Ronan) i Greta Gerwigs emotsedda nya film: ”Unga kvinnor”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden