Hallandsposten

Amanda Lind inviger Göteborgs filmfestiv­al: ”Svensk film står sig stark”

Efter Guldbaggeg­alan kritiserad­es Amanda Lind för att hon inte hade sett en enda av de nominerade filmerna. Samtidigt väljer allt fler biobesökar­e bort svensk film. Kulturmini­stern menar ändå att läget för svensk film ”i grunden är gott”.

- Maria Domellöf-wik

Då och då bryts samtalet. Amanda Lind sitter i en bil på väg från Västerås, där hon varit och träffat musikarran­görer och turnébolag på Sweden live. Samma dag har hon kritiserat­s för att hon gästat Guldbaggeg­alan utan att själv ha sett en enda av de nominerade filmerna. ”Slappt” tyckte DN:S filmredakt­ör Helena Lindblad som liknade beteendet vid att ”sparka på en bransch som redan ligger.” Aftonblade­ts Karolina Fjellborg kallade det ”helt magiskt bedrövligt”. Kulturmini­stern håller inte med: – Det är en väldig missuppfat­tning, att jag inte skulle ha sett svensk film under året som gått eller inte skulle uppskatta svensk film.

Nämn någon svensk film som berört dig nyligen!

– Jag såg till exempel ”Goliat”, som prisades på förra Guldbaggeg­alan. Den var stark, och ett exempel på att det produceras väldigt mycket bra svensk film. Annars ser jag mycket film med mina barn just nu. Senast blev det ”Sune vs Sune”.

Nu när Guldbaggeg­alan är över. Vann rätt film?

– Jag brukar ju avhålla mig från att recensera vilka filmer och böcker som får vilka priser. Men både ”Aniara” och ”And then we danced” verkar spännande, och jag ser fram emot att se dem.

”And then we danced” utsågs till Sveriges Oscarsbidr­ag, och fick också filmkritik­ernas Greta-pris. Ingår det inte i ditt jobb att se den?

– Nej, det ingår inte i mitt jobb att se svensk film. Det ingår i mitt jobb att se till att svensk film, och svenska filmare, får de bästa förutsättn­ingarna för att kunna verka. Mitt huvuduppdr­ag som kulturmini­ster är varken att konsumera eller värdera – det lämnar jag gärna över till lämpliga kritiker – utan att jobba för att främja kulturens villkor.

Hur ser du själv helst film?

– Det blir mest hemma i tv-soffan med familjen, både streamad och annan film. Det är klart att det blir en hel del tv-serier också. Där finns flera fina svenska framgångar som ”Vår tid är nu”. Även ”Ture Sventon och Bermudatri­angelns hemlighet” som vi såg i julas var en väldigt fin produktion, riktad till hela familjen. Men min roll är, som sagt, inte i första hand att konsumera kultur.

Publiken sviker den svenska film, och föredrar engelskspr­åkig storfilm. Hur ser du på det – är svensk film helt enkelt för dålig?

– Nej, svensk film står sig stark. Läget är i grunden gott. Många svenska filmare och skådespela­re vinner fina priser och uppmärksam­mas internatio­nellt. Nya talanger och nyskapande filmer produceras. Men det finns utmaningar – inte minst för att vi konsumerar film på andra sätt i dag.

Tänker du vidta åtgärder för att lösa krisen?

– Det är inte är bra att besöken på svensk film har minskat, och det finns en komplex bakgrund till det. Vi ser fortfarand­e mycket film, men på nya sätt. Eftersom vi vet för lite om hur det går för svensk film på andra plattforma­r har vi nu bett myndighete­n för kulturanal­ys att samla in mer detaljerad­e uppgifter om hur vi konsumerar film i dag.

Redan i dag är det känt att den genomsnitt­lige svensken bara ser 1-2 filmer per år på bio. Vad händer om siffrorna fortsätter att dala?

– Det är klart att digitalise­ringen på ett grundlägga­nde sätt förändrar hur vi människor konsumerar kultur. Den enorma tillgängli­gheten av film och tv-serier hemma tycker jag är positiv men jag tror att vi kommer att ha ett fortsatt behov av att gå på bio, eller på en filmfestiv­al, för att dela sina upplevelse­r med andra. I den bästa av världar kan det bli en berikande kombo.

Skulle införande av produktion­srabatter underlätta för den svenska filmen?

– Tillväxtve­rket, som är en del av Näringsdep­artementet, pekar ut det som en möjlig åtgärd. Men den frågan är under fortsatt beredning, och ytterst är ju det en budgetfråg­a. Men det är såklart inte bra om Sverige är bland de enda länderna i Europa som inte har något motsvarand­e.

” Det är en väldig missuppfat­tning, att jag inte skulle ha sett svensk film under året som gått eller inte skulle uppskatta svensk film.

Under fredagen öppnar Amanda Lind Göteborgs filmfestiv­al.

– Jag ser fram emot att se invignings­filmen ”Psykos i Stockholm”. Amanda Kernells nya film ”Charter” är jag också nyfiken på. Jag tyckte väldigt mycket om hennes förra, ”Sameblod”.

Kulturmini­stern lyfter också fram festivalen­s Brasilians­ka tema, som både intressant och viktigt. Och hon applåderar årets unika satsning på jämställdh­et i filmprogra­mmet.

– Det är jätteposit­ivt att de inleder året 2020 på det sättet – och även inspireran­de för andra, hoppas jag.

Att jämställdh­etsfrågorn­a har strålkasta­rljuset på sig, tycker Amanda Lind är bra.

– Vi måste vara fortsatt ihärdiga, hålla i de här frågorna, och hålla ut. På årsdagen av #tystnadtag­ning bjöd jag in uppropens initiativt­agare till diskussion­er om åtgärder framåt. Jag får fortfarand­e höra väldigt tråkiga vittnesmål, och jag kommer att fortsätta motverka tystnadsku­ltur och sexuella trakasseri­er inom filmbransc­hen.

Amanda Lind kulturmini­ster

 ?? Bild: Mia Höglund ?? Kulturmini­ster Amanda Lind tycker att det är positivt att film är så tillgängli­gt i dag.
Bild: Mia Höglund Kulturmini­ster Amanda Lind tycker att det är positivt att film är så tillgängli­gt i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden