Hallandsposten

Tröttsamt och bombastisk­t med Robert Downey Jr

- Mats Johnson

Tack vare Marvel och Iron Manrollen brukar Robert Downey Jr hamna högt upp när prestigeti­dningen Forbes rankar skådisarna som tjänar mest i Hollywood. Downey Jr befinner sig numera i en position där han kan göra lite som han vill. Han spelar Sherlock Holmes då och då.

Nu tycker den lätt excentrisk­e skådespela­ren att det är läge för doktor Dolittle i en påkostad film där det dräller av bra skådisar. Antonio men det ska den naturligtv­is göra när budgeten ligger på svindlande 175 miljoner dollar. Det ser riktigt bra ut när en isbjörn och en struts snackar oavbrutet med varandra.

I princip allt annat går fel. ”Dolittle” är en identitets­krisande film. Det är ingen barnfilm, men samtidigt är filmen för barnslig för att fungera som ett ”Pirates of The Caribbean”-äventyr, vilket detta tydligen ska vara. Så frågan är ”Vem ska gå och titta?” Tja, säg det. Jag tippar på en megaflopp.

Filmens prolog är tecknad i gammaldags Disneystil. Sedan blir det live action. Downey Jr, som uppenbarli­gen inte fått någon regi alls, gör sitt bästa när han spelar schack mot en gorilla. I en malplacera­d scen måste Dolittle kurera en eldsprutan­de drake, som borde ändra på sina kostvanor.

Så där håller det på med filmsekven­ser utan sammanhang och ingen vettig handling att tala om. Att titta på ”Dolittle”, som även visas svenskdubb­ad (jag såg originalve­rsionen), är som att se typ 50 bombastisk­a trailers på raken.

” Frågan är ’Vem ska gå och titta?’ Tja, säg det. Jag tippar på en megaflopp.

Nu tär för all del den toklånga filmmusika­len ”Doktor Dolittle” från 1967, med Rex Harrison i huvudrolle­n, också en del på krafterna, men den filmen innehåller i alla fall sången ”Talk to the animals”, som är bra.

Väldigt många år senare kände sig Eddie Murphy föranledd att spela Dolittle, i två filmer. Detta är en seglivad djurdoktor, men nu tror jag att alla fått nog.

 ?? Bild: United Pictures ?? Robert Downey Jr, som uppenbarli­gen inte fått någon regi alls, gör sitt bästa. Men ”Dolittle” identitets­krisar som film, tycker filmkritik­ern Mats Johnson.
Bild: United Pictures Robert Downey Jr, som uppenbarli­gen inte fått någon regi alls, gör sitt bästa. Men ”Dolittle” identitets­krisar som film, tycker filmkritik­ern Mats Johnson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden