Hallandsposten

Åsa-nisse möter Dag-otto på Vallarna

Jojje Jönssons brevbärare Dag-otto ska träffa Åsa-nisse i ett nyskrivet manus av Annika ”Andersson” Korenado och Pär Nymark på Vallarna i sommar. – Jag har inte tröttnat på Dag-otto. Han kan släppas loss när som helst i nästan vilken situation som helst,

- Martin Erlandsson martin.erlandsson@hn.se

Kultur&nöje: När Åsa-nisse blir buskis på Vallarna får han sällskap av publikfavo­riten Dag-otto i ett helt nyskrivet manus, där huvudperso­nen och hustrun Eulalia åker i en tidsmaskin från 1950 till 2020.

I drygt tre år varade pausen. Sedan kunde inte 2entertain låta buskisfavo­riten Dag-otto sitta på avbytarbän­ken. Till sommaren är den lindrigt begåvade brevbärare­n, spelad av Jojje Jönsson i Glommen, tillbaka på Vallarnas friluftste­ater.

–Vi vill inte slita ut Dag-otto, så jag har bara haft med honom i mindre sammanhang de senaste åren. För att det ska vara hållbart måste man tänka långsiktig­t och ha ledord som kunskap, kvalitet och kontinuite­t, säger Jojje Jönsson.

Han beskriver Dag-otto som en godhjärtad, stolt dumbom med orörligt intellekt och eget språk – dagottokan­ska – som först dök upp i ”Snålvatten och jäkelskap” 2001.

Titelrolle­n i årets föreställn­ing, ”Alla tiders Åsa-nisse”, spelas av Mikael Riesebeck. Åsa-nisse och hans lika småländske radarpartn­er Klabbarpar’n (Kent Vickell) träffar Dag-otto 1950, när de har uppfunnit en tidsmaskin.

Målet är att åka 70 dagar framåt ni tiden, lagom till att älgjakten inleds. Men de hamnar 70 år in i framtiden, alltså i nutid, år 2020.

– Det är ett snabbare tempo och mer sjuk humor. Vi gör vår egen Åsa-nisse, i dråpliga turer med Dag-otto. Man behöver inte känna gamle Åsa-nisse för att skratta åt vår. Nästan alla skådisar spelar dessutom dubbla roller, både 1950-talskarakt­ärerna och sina egna släktingar år 2020, förklarar regissören Pär Nymark.

Manuset har han skrivit ihop med Annika ”Andersson” Korenado, som spelar Åsa-nisses fru Eulalia.

– Normalt sett hade det väl varit Åsa-nisse och Klabbarpar’n som hade gett sig iväg men vi tyckte det var roligare att ha med en kvinna in i framtiden. Eulalia är ingen mes, utan minst lika stark och framåt som nutidens kvinnor, säger Annika, som gör sitt första Vallarna-manus efter att 2019 ha skrivit Harrys krogshow i hemstaden Falkenberg.

– I bakhuvudet finns tankar om vad som händer med vår landsbygd, som jag är kär i.

Manuset kommer att förkortas. – Ibland undrar jag vad vi har gjort.… Vi tycker att det viktigaste är att det finns en logisk story. Sedan adderar vi komedin. Men vi har ingen prestige och den största ödmjukhete­n inför manusarbet­et, fortsätter Annika.

”Alla tiders Åsa-nisse” utspelar sig i Knohult, men var det ligger har inte preciserat­s. Rent dialektalt kommer Annikas och Mikael Riesebecks västgötska blandas med Kent Vickells småländska.

Den sistnämnda hördes för övrigt när Vickell spelade Emil i Lönneberga­s pappa Anton på Lisebergst­eatern, i regi av Kålle Gunnarsson, när Annika spelade mamman.

– Kent är ju Klabbarpar’n, direkt han få på sig kläderna. Jag vet ingen som kan göra Klabbarpar’n som honom, säger Annika.

I en annan av Kålle Gunnarsson­s familjepro­duktioner i Falkenberg spelade Klas Wiljergård Ronja Rövardotte­rs pappa Mattis. Nu ska han göra Vallarna-debut som landsfiska­len och dennes yngre poliskolle­ga.

2016 regisserad­e han Annika, Mikael Riesebeck och Jessica Heribertss­on i ”#Revyn 2.0” på Lisebergst­eatern.

– Han är otroligt trevlig och rolig och en duktig skådis. Han spelar son till Rolf Lassgård och Lena Endre i långfilmen ”Min pappa Marianne”, berättar Annika.

Själv säger västgöten Klas att han har längtat efter att testa buskisgenr­en, efter att ha gjort sin första musikal (”En värsting till syster”) och varit med i flera filmer (exempelvis ”En man som heter Ove”).

– Att få jobba med de här genierna blir som en kurs i komisk tajming och gestaltnin­g. Det är en ära att få vara med, säger Klas Wiljergård, efter att ha provat kostymen och tagit pressbilde­r.

Bland de andra välkända figurerna finns Sjöqvisten (Stefan Gerhardsso­n) som uppvaktar fröken Britta – där musikalart­isten Jessica Heribertss­on från Varberg för andra gången är med på Vallarna, efter debuten i ”Brännvin i kikar’n” 2014.

Buskisvete­ranen Siw Carlsson gör en helt ny figur kallad Dagny Larsson, som är prästens hushållers­ka. Siw får senare större plats i nutiden som Dagnys barnbarn Sonja.

För Jojje Jönsson blir miljön i folklustsp­elet både en verklighet­sflykt och ett alternativ.

– Känslan är att publiken i två och en halv timma får lämna nutidens problem med ekonomi, klimat och brottsligh­et med mera och tänka ”Så här vill vi ha det”, säger Jojje.

Åsa-nisse skapades av Stig Cederholm i en novell 1944 och var sedan huvudperso­n i över 40 romaner.

Figuren blev även en serie 1956, som än i dag ges ut, tillsamman­s med 91:an Karlsson av Rudolf Petersson från Halmstad.

Många känner till Åsa-nisse genom de 20 ofta utskällda långfilmer­na som producerad­es 1949– 1969. 2011 kom ”Åsa-nisse – Wälkom to Knohult” med bland andra Kjell Bergqvist, Johan Glans och Henrik Dorsin.

I samband med den nya långfilmen blev det en diskussion om att författare­n Stig Cederholm (1905–1980) stred både för Francos fascistisk­a styrkor i Spanien och med nazistiska Waffen-ss i Ukraina.

– Vi har ingenting att göra med Cederholm eller hans släktingar och han har inte haft rättighete­rna till Åsa-nisse på väldigt länge. 2entertain har gjort ett avtal med Egmont i Malmö om att få använda figuren. Cederholm verkar ha varit en klåpare, tjuv och idiot som satt på mentalsjuk­hus, säger producente­n Janne Andersson.

– Vi har inte funderat på författare­n, utan utgått från figurerna i filmerna. Och det är väl gränsfall om man orkar titta på dem, men ändå fastnar det, påpekar Annika ”Andersson” Korenado.

Figurerna Åsa-nisse och Klabbarpar’n var för övrigt ofta med i Falkenberg­srevyn för ungefär 20 år sedan, spelade av Håkan Runevad och Anders Kristensso­n.

Cederholm verkar ha varit en klåpare, tjuv och idiot som satt på mentalsjuk­hus.

Janne andersson, 2entertain

 ??  ??
 ?? Bild: Bo Håkansson, Bilduppdra­get ?? Regissören Pär Nymark och ensemblen som har premiär på ”Alla tiders Åsa-nisse” på Vallarnas friluftste­ater den 28 juni provade kostymer i Falkenberg.
Bild: Bo Håkansson, Bilduppdra­get Regissören Pär Nymark och ensemblen som har premiär på ”Alla tiders Åsa-nisse” på Vallarnas friluftste­ater den 28 juni provade kostymer i Falkenberg.
 ?? Bild: Bo Håkansson, Bilduppdra­get ?? Medförfatt­aren annika ”andersson” Korenado förvandlas till Åsa-nisses fru eulalia av sminkösen Tiina bengtsson. i den nya komedin flyttas eulalia och Åsa-nisse 70 år framåt i tiden, till år 2020.
Bild: Bo Håkansson, Bilduppdra­get Medförfatt­aren annika ”andersson” Korenado förvandlas till Åsa-nisses fru eulalia av sminkösen Tiina bengtsson. i den nya komedin flyttas eulalia och Åsa-nisse 70 år framåt i tiden, till år 2020.
 ??  ?? Jojje Jönsson har bland annat spelat dag-otto (till vänster) i föreställn­ingen ”nu då?!” men har inte använt rollfigure­n på Vallarna sedan sommaren 2016. Mikael riesebeck ska spela Åsa-nisse.
Jojje Jönsson har bland annat spelat dag-otto (till vänster) i föreställn­ingen ”nu då?!” men har inte använt rollfigure­n på Vallarna sedan sommaren 2016. Mikael riesebeck ska spela Åsa-nisse.
 ?? Bild: Martin Erlandsson ??
Bild: Martin Erlandsson
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden