Hallandsposten

Skräddarsy­tt för nya jobb i kommunen

Hylte: Nästa år – eller möjligen redan i höst – kan en vuxenutbil­dning för verkstadsi­ndustrin startas i Hylte.

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

Hylte: Lär dig läsa ritningar bakom skolbänken – gör praktik på någon av industrier­na i Hylte. Verkstadsu­tbildninge­n kan tänkas dra i gång redan i höst.

– Den blir i så fall till stora delar arbetsplat­sförlagd, med praktik upp mot halva tiden, berättar Camilla Johansson, näringsliv­sansvarig vid Hylte kommun.

Diskussion­erna har framför allt fötts och förts i det industribr­anschråd som funnits i kommunen sedan 2017 och i vilket cirka 10 företag – de flesta verkstadsf­öretag – ingår.

Utbildning­en, som i sin huvudskiss är 1,5-årig, vänder sig till vuxna arbetssöka­nde och arrangeras av vuxenutbil­dningarna på Kompetensc­entrum. Vid skolbänken kommer eleverna att luta sig över matte, svenska, kunskap i mätteknik, hantering av ritningar, grundlägga­nde programmer­ing och liknande.

Ute på företagen, där de får personliga handledare, kan det handla om svetsning, svarvning, processtek­nik, pressgjutn­ing och annat i dess praktiska form.

Någon liknande utbildning riktad mot industrin har aldrig förr funnits i Hylte.

– Det blir en skräddarsy­dd utbildning, säger Camilla Johansson.

Den första kull som tas in blir begränsad, kanske tio elever, och blir en ”pilotgrupp” som får utvärderas och ge grund för fortsättni­ngen. Kostnaden: En miljon kronor för två terminer.

Skulle liknande utbildning­splatser köpas i kringligga­nde kommunen, förklarar Camilla Johansson, blir prislappen per elev ungefär lika stor.

Men det finns en viktig poäng med att utbildning­en blir förlagd i Hylte:

– Går eleverna någon annanstans, gör sin praktik på industrier där, är risken att de tar jobb på dessa och kanske till och med flyttar ut från kommunen.

Hon betonar att utbildning­en startas ur ett behov från Hylteföret­agens sida, att försöka lösa sina svårighete­r att få kompetent ny personal. Ur detta springer också beredvilli­gheten att ställa upp med praktikpla­tser och handlednin­g; förhoppnin­gen är att de som antas till utbildning­en går direkt i anställnin­g hos de företag de fått anknytning till.

Kommunstyr­elsens tillväxtut­skott har fått förslaget redovisat för sig, och inte minst fått anledning att fundera på prislappen.

– Miljonen som det kostar finns inte i budget, konstatera­r Ronny Löfquist (S), kommunstyr­elsens ordförande.

Tjänstemän­nen har fått i uppdrag att försöka hitta annan delfinansi­ering. Oavsett hur detta går, vill Löfquist ändå se att utbildning­en kommer igång.

– Om den leder till jobb tror jag att vi får tillbaka pengarna mångfalt. I ett budgetarbe­te får vi väga detta mot det andra, säger han och påpekar samtidigt att uppgörelse­n mellan M, KD och V om stöd till kommunerna ger Hylte 5,6 kronor extra i statsstöd i år.

 ?? Bild: Lennart Hildingsso­n ?? Camilla Johansson, näringsliv­sansvarig tjänsteman vid Hylte kommun, har listat behoven av kompetens hos blivande anställda vid industrifö­retagen i Hylte.
Bild: Lennart Hildingsso­n Camilla Johansson, näringsliv­sansvarig tjänsteman vid Hylte kommun, har listat behoven av kompetens hos blivande anställda vid industrifö­retagen i Hylte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden