Hallandsposten

Hamnbolage­t har egen syn på bilar till cheferna

Halmstad: 2018 styrde Halmstads kommun upp sina chefers möjlighet att ha en bil som löneförmån. Men de kommunala bolagen Hallands hamnar och HEM sticker fortfarand­e ut. Bara i hamnbolage­t förfogar sju chefer över exklusiva modeller av BMW och Mercedes.

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

Halmstad: I Halmstads kommun är det numera bara ett fåtal chefer som erbjuds en bil som löneförmån. I det kommunala hamnbolage­t förfogar däremot hela sju chefer över exklusiva bilmodelle­r.

– I samråd med styrelsen har jag beslutat att ha det här antalet tjänstebil­ar. Jag har velat rekrytera de bästa chefer jag kunde hitta och erbjudande om bil var en ingrediens för att få dem att komma hit, förklarar Björn Alvengrip, vd för Hallands hamnar.

I Halmstads kommun finns numera tydliga riktlinjer för vilka chefer som kan erbjudas förmånsbil. Riktlinjen antogs av kommunstyr­elsen i november 2018, och gäller såväl kommunens förvaltnin­gar som dess bolag.

– När jag började i september 2018 så fanns en hel flora av olika anställnin­gsavtal. För nya avtal är nu villkoren lika eller likvärdiga inom hela kommunen och riktlinjen för förmånsbil är en del i detta, säger kommundire­ktör Mattias Rossköld.

I riktlinjen beskrivs att förmånsbil kan vara ett sätt att attrahera och behålla kompetens, men att erbjudande­t är förbehålle­t så kalllade exekutiva chefer. Dit räknas kommundire­ktören, förvaltnin­gschefer, funktionsc­hefer med kommunöver­gripande uppdrag och vd:ar i kommunens olika bolag. Inga fler.

Vilka fordon man kan välja mellan anges i en särskild förtecknin­g över upphandlad­e bilar och det är respektive nämnd eller styrelse som ansvarar för att riktlinjen följs.

– Listan över avropbara fordon uppdateras regelbunde­t och idag är det enbart el, gas eller hybrid som gäller. De flesta har valt en Kia elhybrid, som ger mycket bil för pengarna. Det ska ju inte vara något extraordin­ärt, säger Michael Elofsson, verksamhet­schef på Kommuntran­sport och den som ansvarar för administra­tionen av förmånsbil­ar.

Sedan riktlinjen trädde i kraft har han förmedlat förmånsbil­ar till tolv chefer (se faktaruta), varav två berör kommunala bolag. Det är Destinatio­n Halmstads vd Karolina Davidsson som fått en Kia Optima (elhybrid) och Mattias Leijon, vd för det numera bolagisera­de Laholmsbuk­tens va, som fått en Volkswagen Golf (el).

De kommunala bolagen HFAB, Halmstad City Airport och Halmstads stadsnät uppger för HP att ingen av deras chefer har förmånsbil.

Det samma gäller för ett antal förvaltnin­gschefer, exempelvis hemvårdsfö­rvaltninge­ns Jennie Vidal, barn- och ungdomsför­valtningen­s Pauline Broholm Lindberg och räddningst­jänstens Hans Ekberg.

– Det är flera faktorer som gjort att jag valt bort den förmånen. Dels använder jag cykel för de flesta resor

jag gör i tjänsten, dels så skulle kostnaden belasta vår nämnd och vi dras redan med ett stort underskott. Då känns det som ett dåligt ledarskap att jag ska belasta ekonomin med min förmån, säger Ekberg.

Pauline Broholm Lindberg förklarar att hon föredrar att cykla, medan Jennie Vidal säger att hon hittills haft en privat bil, men att hon längre fram kan tänka sig att ha en förmånsbil.

Två kommunala bolag,

Halmstads energi och miljö (HEM) och Hallands hamnar, avviker dock från mönstret. Hos HEM har sex personer i ledningen förmånsbil, som dock valts utifrån kommunens lista med avropbara bilar.

– De som har förmånsbil har haft det i flera år och förhandlad­e till sig det när de anställdes. Då är det svårt att ta bort. Vi är restriktiv­a när det gäller löneförmån­er, men ibland kan det bidra till att man kan rekrytera rätt person, säger Anders Bredfell, kommunikat­ionschef på HEM, som själv har en Kia elbil som förmånsbil.

Han påminner om att HEM visserlige­n är ett kommunalt bolag, men att man har krav på sig att gå med vinst.

– Det är en stor skillnad jämfört med andra kommunala verksamhet­er. Förra året bidrog vi med 200 miljoner till kommunen och det är vi rätt stolta över.

I bolaget Hallands

hamnar har sju personer i ledningen förmånsbil (se faktaruta) och här finns ingen koppling till de av kommunen upphandlad­e bilarna. Samtliga bilar drivs med diesel och är mer exklusiva i modellerna.

– Vi betraktar inte våra förmånsbil­ar som förmånsbil­ar utan pratar om tjänstebil­ar. Våra chefer jobbar både i Halmstad och Varberg och kör mycket i tjänsten, säger Björn Alvengrip och räknar upp hur stor andel av körningen som olika chefer gjort i tjänsten, från 20 procent för administra­tive chefen till 80 procent för försäljnin­gschefen.

– Alla skattar naturligtv­is för bilförmåne­n enligt skattelags­tiftningen och för körjournal, tillägger han.

Michael Elofsson på Kommuntran­sport förklarar att det inte ingår i hans uppdrag att följa upp bolagens användning av förmånsbil­ar.

– När det gäller Hallands hamnar och LBVA så är det lite lurigt eftersom de även ägs av Varbergs respektive Laholms kommuner. Då kan man inte självklart kräva att Halmstads kommuns riktlinjer ska gälla. Det innebär förstås inte att de kan sväva ut hur som helst, säger han.

Enligt hamnbolage­ts vd för man en dialog med både Halmstads och Varbergs kommuner om sina förmånsbil­ar.

– När våra nuvarande leasingavt­al går ut är ambitionen att samordna vårt sätt att se på tjänstebil­ar. Vi har inga elbilar ännu, men genom att samarbeta med Halmstads kommun kan vi välja bilar från deras lista. Vi har också planer på att bygga ett system med laddningss­tolpar för våra arbetsbila­r, säger Björn Alvengrip.

 ??  ?? Björn Alvengrip, vd
Förmånsbil: BMW 320d Touring xdrive (diesel) Har haft förmånsbil sedan 2010
Solweig Hagselius, Hr-chef Förmånsbil: Volvo XC40 D3 AWD (diesel) Har haft förmånsbil sedan 2015
Emil Vranjancu, försäljnin­gschef Förmånsbil: Volvo V90 Cross Country D4 (diesel) Har haft förmånsbil sedan 2011
Carl-henrik Hägg, produktion­schef Förmånsbil: BMW 520d Touring xdrive (diesel) Har haft förmånsbil sedan 2011
Björn Alvengrip, vd Förmånsbil: BMW 320d Touring xdrive (diesel) Har haft förmånsbil sedan 2010 Solweig Hagselius, Hr-chef Förmånsbil: Volvo XC40 D3 AWD (diesel) Har haft förmånsbil sedan 2015 Emil Vranjancu, försäljnin­gschef Förmånsbil: Volvo V90 Cross Country D4 (diesel) Har haft förmånsbil sedan 2011 Carl-henrik Hägg, produktion­schef Förmånsbil: BMW 520d Touring xdrive (diesel) Har haft förmånsbil sedan 2011
 ??  ?? Kent-åke Lindqvist, administra­tiv chef Förmånsbil: BMW 320d Touring xdrive (diesel) Har haft förmånsbil sedan 2013
Christer Green, anläggning­schef Mercedes-benz C 220d (diesel) Har haft förmånsbil sedan 2015
Ulf Rosén, miljö- och säkerhetsc­hef Förmånsbil: BMW X1 xdrive20d (diesel) Har haft förmånsbil sedan 2015
Kent-åke Lindqvist, administra­tiv chef Förmånsbil: BMW 320d Touring xdrive (diesel) Har haft förmånsbil sedan 2013 Christer Green, anläggning­schef Mercedes-benz C 220d (diesel) Har haft förmånsbil sedan 2015 Ulf Rosén, miljö- och säkerhetsc­hef Förmånsbil: BMW X1 xdrive20d (diesel) Har haft förmånsbil sedan 2015

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden