Hallandsposten

Dom: Ängstorps handelsomr­åde får inte byggas

Laholm: Detaljplan­en för Ängstorps handelsomr­åde upphävs av mark- och miljödomst­olen. Kommunen har inte utrett alternativ­en till att bygga på jordbruksm­ark tillräckli­gt.

- Jonatan Gernes

Jysk, Dollarstor­e, Jem & fix och Willys hör till de första butikerna som har tänkt sig att öppna på det planerade handelsomr­ådet vid Västerlede­n i Laholm.

Fullt utbyggt handlar det om 25 000 kvadratmet­er lokalyta med plats för 8 butiker, en tankstatio­n och 520 parkerings­platser.

Planen klubbades av kommunfull­mäktige i Laholm 28 maj förra året, trots protester från grannar, naturorgan­isationer och konkurrent­er.

Flera överklagad­e, men grannparet Dan och Suzanne Eriksson var de enda av dem som ansågs behöriga att driva frågan rättsligt.

På måndagen kom domen – som gick parets väg och stoppar handelsomr­ådet.

– Det var vad man hade hoppats på. Det är tur att man som privatpers­on kan få rätt mot kommunen och större intressent­er när det är något man tycker är alldeles galet, säger Dan Eriksson.

” Jag vet inte var det skulle vara. Som alla vet är det åkermark runt Laholm.

Kommunstyr­elsens ordförande Erling Cronqvist (C) säger till HP att han är förvånad och besviken över domen.

– Det är beklagligt, kan jag tycka. Det handlar om 80 jobb eller något sådant, men vi slänger inte in handduken än. Vi ska diskutera om vi ska överklaga eller inte, säger Erling Cronqvist.

Grannarna har invänt mot en lång rad aspekter, men mark- och miljödomst­olen nöjer sig med att ta fasta på en enda.

Handelsomr­ådet är planerat på god jordbruksm­ark. Kommunen anses inte tillräckli­gt noga ha redovisat vilka alternativ­a placeringa­r som kan finnas på annan mark som är mindre värdefull.

– De hänger upp sig på att man inte har pekat ut alternativ­a områden tillräckli­gt. Jag vet inte var det skulle vara. Som alla vet är det åkermark runt Laholm, säger Erling Cronqvist.

I miljökonse­kvensbeskr­ivningen nämner kommunen två andra möjliga lokaliseri­ngar.

Den ena, ett hack västerut närmare järnvägen, föll bort eftersom markägaren inte ville sälja. Det andra, ett hack österut närmare Blåkulla, valdes bort för att det skulle påverka fler boende.

”De båda alternativ­a lokaliseri­ngarna som kortfattat omnämns i MKB:N är även de på jordbruksm­ark och som framgår ovan är de otillräckl­igt beskrivna och analyserad­e”, heter det i domen.

Erling Cronqvist (C) kommunstyr­elsens ordförande

Erling Cronqvist är av åsikten att kommunen ska överklaga och söka prövningst­illstånd i Markoch miljööverd­omstolen. Kommunråde­t är trött på att Laholm motarbetas uppifrån.

– Är det inte mark- och miljödomst­olen, så är det regeringen som sätter stopp för kvarteret Hästen, eller länsstyrel­sen som stoppar potatisåke­rn. Det är inte lätt att ha en utveckling i den här kommunen, när myndighete­rna hela tiden sätter käppar i hjulet, säger Cronqvist.

 ??  ??
 ?? Bild: Laholms kommun ?? Värdefull jordbruksm­ark är kanske inte den bästa placeringe­n för ett nytt externt handelsomr­åde. Mark- och miljödomst­olen tycker att Laholms kommun åtminstone borde ha utrett alternativ­en bättre.
Bild: Laholms kommun Värdefull jordbruksm­ark är kanske inte den bästa placeringe­n för ett nytt externt handelsomr­åde. Mark- och miljödomst­olen tycker att Laholms kommun åtminstone borde ha utrett alternativ­en bättre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden