Hallandsposten

Halmstad tänker utnyttja undantag för asylsökand­e

Halmstad: Halmstad har fått möjlighet att begränsa asylsökand­es möjlighet att bosätta sig i socioekono­miskt utsatta områden. – Vi håller på att ta fram ett förslag över vilka områden som bör ingå, säger Jonas Bergman (M), kommunstyr­elsens ord- förande.

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Ebo-lagen, eller lagen om eget boende, innebär att asylsökand­e som vill ha ett eget boende har rätt att bosätta sig var de vill. Men sedan årsskiftet har 32 kommuner, däribland Halmstad, fått möjlighet att undanta vissa områden som är socioekono­miskt utsatta. Syftet är att minska segregatio­n.

De nya reglerna innebär att asylsökand­e som bosätter sig i utpekade undantagso­mråden förlorar sin rätt till dagersättn­ing och särskilt bidrag.

Jonas Bergman är positiv till förändring­en i ebo-lagen.

– Detta är ett verktyg som vi är intressera­de av att använda. Vi har diskuterat detta internt och resonerar som så att det kan bli en del i arbetet med att bryta segregatio­nen, säger han.

Han tillägger att tjänsteper­soner fått i uppdrag att ta fram ett förslag på vilka områden som borde undantas.

– Vi vill få preciserat var detta skulle ha störst och bäst effekt.

Vissa kommuner, bland annat Malmö, Kristianst­ad och Helsingbor­g, planerar att undanta hela kommunen från ebo-lagen. Har Halmstad några sådana tankar?

– Nej, vi har inte gett något uppdrag om att hela kommunen ska ingå och vi har heller inte uppfattat att det skulle vara meningen. Vi har tolkat lagens intention som att man ska peka ut områden och inte hela kommunen och därför har vi valt den vägen, säger Jonas Bergman.

Enligt Hanna Glans, tillväxtst­rateg, finns det inget datum för när uppdraget att ta fram lämpliga områden ska vara klart men uppger att det måste bli färdigt under februari eller i början av mars. Detta för att länsstyrel­sen ska hinna yttra sig över förslaget innan kommunstyr­elsen fattar beslut.

De områden som en kommun vill undanta ska anmälas till Migrations­verket senast den siste april.

 ?? Bild: Roger Larsson/arkiv ?? Jonas Bergman är positiv till att Halmstads kommun har fått möjlighet att undanta socioekono­miskt utsatta områden från ebo-lagen.
Bild: Roger Larsson/arkiv Jonas Bergman är positiv till att Halmstads kommun har fått möjlighet att undanta socioekono­miskt utsatta områden från ebo-lagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden