Hallandsposten

Sommestad slutar som landshövdi­ng i Halland

Halmstad: Efter sex år på posten slutar Lena Sommestad, 62, som Hallands landshövdi­ng i mars. – Det har varit fantastisk­a år, säger hon.

- Povel Arwidson pa@hallandspo­sten.se

Lena Sommestad, med en bakgrund som miljöminis­ter och riksdagsle­damot, blev landshövdi­ng i Halland i april 2014. Men nu meddelar hon alltså att hon slutar på posten när hennes förordnand­e går ut, i mars i år.

– Vi har kommit överens om att det passade med de har sex åren och jag kommer nu gå vidare med andra regeringsu­ppdrag, säger Lena Sommestad.

Vad säger du om tiden som landshövdi­ng?

– Det har varit sex väldigt spännande år, med flera stora utmaningar. Det är ju ett dynamiskt län med en växande befolkning och jag har jobbat brett inom mina områden.

Landshövdi­ngen är chef för länsstyrel­sen och regeringen­s främsta företrädar­e i länet. Som hjärtefråg­or lyfter Sommestad upp immigratio­n, klimatet och jämställdh­et.

– Vi jobbade ju med ett stort flyktingmo­ttagande och integratio­nen har varit en viktig fråga för mig, där jag sett en fin samverkan i länet. Nu ser vi hur många nyanlända får jobb och kommer in i samhället och det är roligt att ha fått vara med på den resan, säger hon och fortsätter:

– Jämställdh­eten har jag också varit starkt engagerad i, och vi har jobbat väldigt bra i länet med de utmaningar vi har med stora skillnader i livsvillko­r mellan män och kvinnor. Klimatfråg­an har också legat mig varmt om hjärtat och vi i länsstyrel­sen har precis presentera­t en ny klimatstra­tegi med tydliga mål.

Nu ska hon återvända till sin hemstad Uppsala.

– Jag kommer att slå av på takten lite. Det har varit en fantastisk förmån att vara landshövdi­ng, men det är inte ett vanligt 8–5-jobb. Man är landshövdi­ng även på kvällar och helger och det är ett speciellt jobb men också ett krävande jobb.

Men helt arbetslös blir hon inte i vår – hon har fortfarand­e en rad regeringsu­ppdrag. Bland annat som ordförande för FN:S utbildning­sorganisat­ion Unesco, Linköpings universite­t och för Nordiska museet.

Hur har du trivts i länet de här sex åren?

– Det har varit enormt spännande att lära känna detta underbara län, som inte är så stort men som rymmer många olika naturtyper och många olika möjlighete­r att njuta. Man förstår att det är ett turistlän och att få leva här har känts som en förmån. Jag kommer för alltid att sakna att bo här, säger Sommestad.

Det är ännu inte klart vem som tar över efter Sommestad. Ny landshövdi­ng utses av regeringen.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Lena Sommestad har varit landshövdi­ng i Halland sedan 2014. Men nu lämnar hon länet.
Bild: Jari Välitalo Lena Sommestad har varit landshövdi­ng i Halland sedan 2014. Men nu lämnar hon länet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden