Hallandsposten

Aktsam tar strid mot att Ivo drog in tillstånde­t

Laholm: Personerna bakom Aktsam vård och omsorg AB har dömts ut av Ivo. Men företaget överklagar för att få fortsätta driva hemtjänst.

- Henrik Williamsso­n

Som HP tidigare berättat drog Inspektion­en för vård och omsorg (Ivo) nyligen in tillstånde­t för Aktsam. Anledninge­n var att Ivo inte ansåg att personerna bakom bolaget var lämpliga att bedriva hemtjänst.

Ivo har bland annat pekat på sambandet mellan Aktsam och en 60-årig man som tidigare är dömd för grovt bokförings­brott och grovt bidragsbro­tt i en stor assistansh­ärva.

Numera har mannen på papperet inget med Aktsam att göra. Men Ivo anser att han ändå har ett ”betydande inflytande över verksamhet­en”.

Dessutom fann Ivo i sin utredning att Aktsam hade dragit på sig olika slags anmärkning­ar från Skatteverk­et de senaste åren.

– Vi kommer att överklaga beslutet, säger Aktsams vd Hiba Charkas.

Vad är det som ni tycker inte stämmer?

– Det jag kan säga just nu är att vi ska överklaga och att vi inte håller med om bedömninge­n. De har inte kollat kvaliteten i vår verksamhet, säger Hiba Charkas.

Vad säger du om att ni inte skulle vara lämpliga som personer?

– Jag vill inte gå in i några detaljer just nu eftersom det är en process som pågår.

Aktsam vård och omsorg AB ger hemtjänst åt drygt 20 brukare i Laholm och ett 80-tal i Landskrona. Hiba Charkas säger att verksamhet­en kommer att fortsätta som vanligt fram till dess att det finns en dom som vunnit laga kraft.

Företaget har nu en dryg vecka på sig att överklaga Ivo:s beslut. Ivo gör då först en egen prövning av argumenten och skickar sedan ärendet till förvaltnin­gsrätten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden