Hallandsposten

Länsstyrel­sen ställer krav på planer för bilhall vid E 6

Mellbystra­nd: Grannarnas synpunkter på Motorhalla­nds nya bilhall är fortsatt negativa. Dessutom kräver länsstyrel­sen vissa förändring­ar. Uppfylls dessa ser de inga hinder för anläggning­en.

- Evelina Gunnarsson eg@hallandspo­sten.se 010-471 50 54

Planen för Motorhalla­nds nya bilhall i Mellbystra­nd har varit ute på granskning och allmänhete­n har för sista gången fått säga sitt. Planen har tidigare varit ute på samråd och efter detta gjorde kommunen ett par justeringa­r, bland annat utökades naturområd­et mellan bilhallen och bostäderna och en skärm på minst två meter lades till för att ge en mindre visuell effekt. Men försöken att gå de som protestera­t till mötes har inte hjälpt. Majoritete­n av grannarna ställer sig fortfarand­e emot planerna.

Bland orospunkte­rna finns ökad biltrafik, vad som händer med skogen och rekreation­sområdet mellan E 6 och bostadsomr­ådet och hur eventuell skövling påverkar ljudnivån och utsläppen från E6. Grannar undrar också var den så kallade skärmen ska placeras och i ett av grannhöran­den ifrågasätt­s vad bygget innebär för husprisern­a medan andra tar upp riksintres­set.

Länsstyrel­sen fruktar att förslaget kan påverka hälsa eller säkerhet eller risken för olyckor, översvämni­ng eller erosion. Däremot anser de inte att planen skadar riksintres­set.

Eftersom E 6 är led för farligt gods krävs skyddsåtgä­rder. Dessa finns men länsstyrel­sen saknar beskrivnin­g av hur de säkerställ­s i planen. Länsstyrel­sen anser också att vätska ska förhindras att rinna in på området och uteplatser ska inte finnas på kortare avstånd än 50 meter från leden. Dessutom får entré, lastintag och utrymnings­vägar inte vara placerade mot E 6. Om dessa förslag på förändring­ar genomförs bedömer länsstyrel­sen att planen kommer kunna genomföras utan risk för människors hälsa och säkerhet. Nästa steg är att planen ska tas upp i kommunfull­mäktige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden