Hallandsposten

WHO: Viruset har inte utlöst en pandemi – ännu

Det nya coronaviru­set fortsätter spridas i världen trots omfattande åtgärder i många länder. Men än så längre rör det sig inte om en pandemi, konstatera­r Världshäls­oorganisat­ionen WHO.

- Tt-reuters-afp

Rapporter om nya fall av sjukdomen kommer hela tiden. Viruset har spridits till fler än 24 länder.

WHO klassade i förra veckan virusutbro­ttet som ett globalt nödläge. Sylvie Briand, chef för WHO:S globala smittskydd­senhet, säger att det inte rör sig om en pandemi ännu. I stället är det en epidemi med smittsprid­ning på olika platser i Kina, framför allt i Hubeiprovi­nsen. Utanför provinsen är det mer sporadisk smittsprid­ning.

Antalet smittade av coronaviru­set i Kina har nu stigit till över 20 000, enligt uppdaterad­e siffror från landets hälsomyndi­ghet. De allra flesta befinner sig i Hubeiprovi­nsen.

För att få bukt med smittan efterlyser Kina mer sjukvårdsm­aterial. Myndighete­rna i provinser med sammanlagt över 300 miljoner invånare har beordrat samtliga människor där att bära skyddsmask­er. Men det råder akut brist på masker och fabriker i landet kan bara få fram runt 20 miljoner masker per dag.

Kina har börjat importera masker från bland annat Europa och USA och enligt utrikesdep­artementet har bland annat Sydkorea, Japan, Kazakstan och Ungern donerat sjukvårdsm­aterial.

– För att stoppa spridninge­n av viruset är det mycket viktigt att sjuka människor bär masker för att undvika att smitta andra, säger Sylvie Briand.

Men om skydden är tillräckli­ga för att skydda friska människor från att bli smittade är tveksamt.

I Singapore har sex nya fall av sjukdomen bekräftats. Totalt har 24 människor i Singapore konstatera­ts smittade av coronaviru­set.

Fyra av de sex som nu har bekräftats sjuka har som första personer smittats i Singapore. De har alla kopplingar till en butik med många kinesiska turister. Men det finns inga bevis på utbredd överföring i Singapore, enligt hälsodepar­tementet.

Viruset har skördat sitt första offer i Hongkong. Det är en 39-årig man med en underligga­nde sjukdom som avlidit i sviterna av det nya coronaviru­set. Det är det andra dödsfallet i sjukdomen utanför Fastlandsk­ina.

Flygbolage­t SAS meddelade i förra veckan att bolaget ställer in alla flygningar fram till den 9 februari. Nu kommer beskedet att flygstoppe­t förlängs fram till månadsskif­tet.

Under måndagen rapportera­des 64 nya dödsfall i Kina, 48 av dem i staden Wuhan. Den officiella dödssiffra­n är nu uppe i 427, inklusive de två som avlidit utanför Fastlandsk­ina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden