Hallandsposten

Undkom rysk sanningsdr­og – tack vare diabetes

Han hotades med sanningsse­rum. Men när han vädjande sade att han var sjuk lät säkerhetsp­olisen honom gå. Det framgick när betongdire­ktören Atle Berge vittnade under andra dagen av en rysk-norsk spionerirä­ttegång i Oslo.

- TT-NTB

Berges företag Ølen Betong hade etablerat sig i Murmansk. Men hans arbete där fick ett tvärt slut 2016, då han beordrades till ett möte med den ryska säkerhetsp­olisen FSB.

– De öppnade en väska och tog ut massa sprutor och sade att de skulle ge mig sanningsse­rum, berättar Berge i rättssalen.

– Jag har diabetes, och tänkte att det kan jag använda – jag sade att om jag får i mig främmande ämnen så dör jag, fortsätter vittnesmål­et.

– Då packade de ihop, och efter sex, sju timmar släpptes jag, berättar Berge, och beskriver händelsen som en blandning mellan actionfilm och mardröm.

Några månader senare fick Berge inreseförb­ud i Ryssland. Stora kontrakt som Ølen Betong arbetat med gick om intet.

Även maskinföra­ren Kurt Stø vittnar om rena maffiameto­derna från FSB:S sida. Han säger att ryska polisen hade bilder från hans bostad i Kirkenes, nära ryska gränsen i östligaste Norge – och ser detta som bevis på att ryska spioner är verksamma där.

Företaget hävdar att hela härvan utlöstes av klumpiga försök från de norska säkerhetso­rganen Etterretni­ngstjenest­ens och PST:S att rekrytera informatör­er. Personer på flera nivåer inom Ølen Betong kontaktade­s av de norska myndighete­rna – men uppenbarli­gen märkte FSB vad som var på gång.

I den nu pågående rättegånge­n i Oslo kräver Ølen Betong staten på 145 miljoner norska kronor som kompensati­on för uteblivna intäkter och andra kostnader.

Företagets advokat Per Magne Ristvedt kallar i rätten rekryterin­gsförsöken amatörmäss­iga.

– Norge har och ska ha underrätte­lsetjänste­r. Men de kan inte tillåtas arbeta på ett sådant sätt att de utsätter individer och företag för alltför stora risker.

Norska staten förnekar dock ansvar.

– Underrätte­lsetjänste­rna har bara gjort sitt jobb, säger statens ombud Fredrik Sejersted.

 ?? Bild: Terje Pedersen/tt/ntb ?? Atle Berge och (i bakgrunden) Per Magne Ristvedt i rätten i Oslo.
Bild: Terje Pedersen/tt/ntb Atle Berge och (i bakgrunden) Per Magne Ristvedt i rätten i Oslo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden