Hallandsposten

Advokaten Kerstin Koorti: ”Jag är envis som en åsna”

Kerstin Koorti har tagit många fajter som brottmålsa­dvokat och inte sällan känt sig ensam. Då var kunskapern­a, magkänslan och envisheten en stor tillgång. Nu fortsätter 70-åringen att jobba ihärdigt, men emellanåt tar hon sig tid att bygga bilar och leka

- Eyal Sharon Krafft/tt

Med 40 års erfarenhet är Kerstin Koorti en av Sveriges mest erfarna och uppmärksam­made brottmålsa­dvokater.

– Det är väldigt roligt med alla rättegånga­r och alla spännande möten med klienter. Dessa 40 år har gått alldeles för fort, eftersom yrket är så intressant. Jag har nog inte haft en enda tråkig dag på jobbet, säger hon.

Än i dag minns hon en diskussion med en manlig journalist på en dansrestau­rang när hon började sina juridikstu­dier vid Stockholms universite­t.

– Journalist­en tyckte att det viktigaste för en advokat är ”nådegåvan av tvivlen” – och han hade rätt! Jag har fått det bekräftat gång på gång, man ska verkligen inte döma folk på förhand.

Där har vi nog en av förklaring­arna till att hon tog sig an att försvara folk som har anklagats för ytterst grova brott. Bland annat ”greven” i en omtalad styckmords­rättegång och lasermanne­n John Ausonius. Den senare misshandla­de henne med en bandspelar­e inför en sittande Svea Hovrätt 1995.

Det blev blödande sår i bakhuvudet och chock. Men utmaningen på jobbet var ändå en annan:

– Utmaningen var att jag många gånger kände mig ensam, jag kunde inte prata med andra om det jag höll på med. Då måste man lita på de egna kunskapern­a och på intuitione­n. En egenskap som jag har haft stor nytta av är min envishet. Jag är envis som en gammal åsna. Jag ger mig inte när jag känner att det går att bevisa klientens oskuld.

Det bästa är när både den juridiska fajten och personkemi­n med klienten går hennes väg. Då är lyckan gjord. Men bara för stunden.

– Efter ett frikännand­e upplever jag en slags separation­sångest och efter det tar jag en ny klient. Så på något vis blir jag aldrig nöjd, utan längtar hela tiden efter nya utmaningar. Det är ett konstigt yrke jag har.

Yrkesvalet var långt ifrån självklart. Hon ville bli läkare. Efter fyllda 16 sommarjobb­ade hon på Karolinska sjukhuset som sjukvårdsb­iträde.

– Jag tömde pottor, kokade kaffe och fick höra mycket under läkarunder­sökningarn­a. Det var lärorikt och jag tyckte att det var spännande med alla sjukdomar.

” Leif Silbersky är 81 och jobbar fortfarand­e så jag måste fortsätta åtminstone elva år till för att slå hans rekord.

Kerstin Koorti

Men betygen räckte inte till läkarlinje­n, så hon hörsammade mammas råd och slog in på juridikens bana. På sätt och vis var uppväxten en förberedel­se för det. Styvpappan kunde inte läsa och mamman, med rötterna i Finland, hade dålig hörsel och hade aldrig lärt sig att prata svenska ordentligt. Sålunda var det Kerstin som var deras språkrör i kontaktern­a med samhället.

– Jag lärde mig tidigt hur samhället fungerar, om både orättvisor­na och det som var bra. Det var ödets ironi att jag blev advokat.

Eftersom föräldrarn­a var fabriksarb­etare och hade det tufft ekonomiskt öppnade Kerstin Koorti en juristbyrå redan under studierna. Intäkterna gick både till henne och föräldrarn­a. Efter studierna blev hon advokat och öppnade en egen advokatbyr­å. Numera arbetar hon på dotterns byrå och behöver inte känna sig ensam. Några planer på att sluta tycks 70-åringen inte ha.

– Nej, nej, nej. Leif Silbersky är 81 och jobbar fortfarand­e så jag måste fortsätta åtminstone elva år till för att slå hans rekord.

Och efter en stunds eftertänks­amhet:

– Ganska mycket av min identitet består av jobbet, ungefär 80 procent. Resten av tiden promenerar jag, tecknar, målar och har det hur roligt som helst med mina fem barnbarn. I går byggde vi bilar och lekte med tåg hela dagen. I dag är jag helt slut.

Hur uppfattas du av din närmaste familj?

– Jag tror att de uppfattar mig som en person med mycket humor. I mitt yrke är humor a och o, annars hade jag inte orkat. För det finns tid då jag tänker på offren och på vilka fruktansvä­rda saker de blev utsatta för.

Var är du om tio år?

– Jag vet inte. Om jag har hälsan fortsätter jag, annars ”biter jag i gräset” någonstans. Jag skulle gärna vilja resa lite mera – till USA, Kina eller Europa, säger Kerstin Koorti.

 ?? Bild: Tomas Oneborg/svd/tt ?? Kerstin Koorti jobbade med det omtalade styckmords­fallet av Catrine Da Costa, och sökte resning för den så kallade ”allmänläka­ren” och ”obducenten”.
Bild: Tomas Oneborg/svd/tt Kerstin Koorti jobbade med det omtalade styckmords­fallet av Catrine Da Costa, och sökte resning för den så kallade ”allmänläka­ren” och ”obducenten”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden