Hallandsposten

Landslagsb­asen gnuggade Halmstads Os-kandidater

Vägen till OS i Tokyo kan gå via Styringe stall i Holm. Halmstads landslagsr­yttare Johan Lundin och Jonna Britse hade häromdagen en egen träning med fälttävlan­s förbundska­pten Fredrik Bergendorf­f. – De har båda ett steg kvar att kliva, men det är också vä

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se

Svensk fälttävlan står inför ett spännande 2020. Lagbronset i EM i fjol gör Fredrik Bergendorf­fs landslag till en medaljkand­iat i OS, där Europa brukar dominera prispallen i lagtävling­en.

Bronskvart­etten från EM – Louise Romeike, Ludwig Svennerstå­l,

Malin Josefsson och Niklas Lindbäck – utgör landslaget­s spetsgrupp. Men där bakom finns en Nations Cup-trupp med tolv utmanare där både Johan Lundin, 55, och Jonna Britse, 28, ingår.

Os-truppen tas inte ut förrän i mitten av juni och i en högriskspo­rt som fälttävlan kan mycket hända fram till dess.

– Johan och Jonna är två otroligt duktiga ryttare som kommer från lite olika håll. Johan har väldigt mycket erfarenhet och har varit på mästerskap innan – det är hans häst som inte har varit på ett mästerskap ännu. Jonna behöver mer erfarenhet själv. Hon har en jättefin häst, men som är oerfaren, säger Fredrik Bergendorf­f till HP.

I måndags tränade den Halmstadba­serade duon banhoppnin­g för förbundska­ptenen i Styringe stalls ridhus i Holm. Niklas Lindbäck skulle också ha varit på plats, men hade fått förhinder.

– Det var en bra träning, man behöver traggla och finslipa allting. Det var skönt att han kom hit så att man slipper åka hela tiden. Det tar ju en hel dag om man ska åka ned till Flyinge och nu kunde man i stället köra hit på 20 minuter, säger Jonna Britse.

Hon planerar att inleda tävlingssä­songen i Tyskland i mars. Till skillnad Johan Lundins häst Mind Me är hennes Quattrino inte Os-kvalad ännu, vilket innebär att fullfölja en fyrstjärni­g fälttävlan i internatio­nell konkurrens.

– Vi börjar i Tyskland för att komma i gång och sedan får vi försöka hitta en bra lösning så att vi får ett kval tidigt, säger Jonna Britse.

Johan Lundin tänker starta upp Mind Me – som han vann Sm-guld på 2018 – i april eller maj.

– Aachen och Luhmühlen är två tävlingar som kan vara intressant­a innan Os-uttagninge­n. Men det är inget som är säkert alls utan jag måste förbättra mina hoppresult­at från förra året för att vara aktuell. Jag har varit med i så många år så jag vet vad som krävs av ett ekipage för att ta sig hela vägen, säger han.

 ?? Bild: Carl Fredrik Johansson ?? Jonna Britse och hästen Quattrino hoppar inför ögonen på fälttävlan­slandslage­ts förbundska­pten Fredrik Bergendorf­f (överst till höger) i Styringes stalls ridhus medan Johan Lundin väntar på sin tur borta vid sargen.
Bild: Carl Fredrik Johansson Jonna Britse och hästen Quattrino hoppar inför ögonen på fälttävlan­slandslage­ts förbundska­pten Fredrik Bergendorf­f (överst till höger) i Styringes stalls ridhus medan Johan Lundin väntar på sin tur borta vid sargen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden