Hallandsposten

Utredninge­n om dopning tar tid: Viktigt blir rätt

Svaret på B-provet kommer i stort sett direkt. Men brottaren Jenny Franssons eventuella dopningsdo­m kan dröja till i sommar. – Det viktigaste är inte att det går fort utan att det blir rätt, säger Åke Andrén Sandberg, ordförande i RF:S dopningsko­mmission.

-

Os-bronsmedal­jören från 2016 är ett av Sveriges medaljhopp i OS i Tokyo.

Eller var ett hopp, om nu dopningste­stets B-prov också visar spår av den förbjudna substansen metyltesto­steron.

Fransson nekar till att ha tagit den anabola steroiden och hävdar att hon utsatts för sabotage. Därför har hon bett att få B-provet analyserat. Detta ska ske på måndag, enligt

Dagens Nyheter. Svaret på provet kommer ganska omgående.

– I normalfall­et handlar det om ett par dagar, säger Tommy Forsgren, handläggar­e för dopningsfö­reteelser på Riksidrott­sförbundet (RF).

Är B-provet negativt ner.

– Det går fort. Annars fortsätter vi utreda det misstänkta dopningsfa­llet, säger Andrén Sandberg.

Fransson är avstängd under utredninge­n som görs av RF:S dopningsko­mmission.

– Man utreder på olika sätt, först analyseras A- och B-provet. Sedan är det intervju med henne, det brukar ske i olika omgångar för att få klarhet i hur det hela gick till. Det är möjligt att man kommer att titta på hennes tidigare dopningspr­over, säger dopningsko­mmissionen­s ordförande.

– Man vill tala med idrottsled­arna, kanske SOK, för att få fram så många aspekter som möjligt. Under senare år har de högprofile­rade

läggs utredninge­n idrottarna kopplat in advokater och så vidare. Det kommer att göras en rejäl utredning så alla synpunkter kommer fram.

Dopningsko­mmissionen gör sedan ett utlåtande och yrkande som skickas till RF:S dopningsnä­mnd som tar beslut. Detta beslut kan dröja många månader.

– Om man tittar på hur det var i Norge, med Therese Johaug som kanske är något liknande fall, tog det väl fyra-fem månader. Genom

” Fransson nekar till att ha tagit den anabola steroiden och hävdar att hon utsatts för sabotage. Därför har hon bett att få B-provet analyserat.

 ??  ?? Dopningsut­redningen av Jenny Fransson kan ta lång tid.
Dopningsut­redningen av Jenny Fransson kan ta lång tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden