Hallandsposten

Undantaget i pensionen bör tas bort

Det behövs ingen expert för att konstatera orättvisan i det så kallade flyktingun­dantaget. Det är därför vår uppfattnin­g att det omedelbart bör avskaffas, skriver Oscar Sjöstedt (SD).

- Oscar Sjöstedt (SD) ekonomisk-politisk talesperso­n

HP Debatt 5/2. I dag kan asylinvand­rare erhålla full garantipen­sion genom att också tillgodorä­kna sig åren då denne inte bott i Sverige. Det enda kravet är att vederböran­de behöver ha varit bosatt i Sverige under ett år innan denne fyllt 64 år. På ett enda år kan alltså asylinvand­raren åstadkomma det som tar 40 år för andra invånare i Sverige.

I vårt välfärdssy­stem räcker det att bo i Sverige för att bli garanterad en pension, alldeles oavsett om du arbetar eller ej. En av parametrar­na för en maximal garantipen­sion är att individen ska ha bott i Sverige i 40 år mellan åldrarna 16–64.

För varje år individen inte bor i Sverige så dras detta bort från garantipen­sionen – såtillvida du inte är en asylinvand­rare och berörs av undantaget. människor i stället går till socialkont­oren då de inte längre kan tillgodorä­kna sig åren i utlandet. I dessa fall får givetvis staten täcka upp för kostnaden som ändå skulle innebära en besparing jämfört med nuvarande system.

Om inte undantaget slopas så kommer garantipen­sionen bli en av de enskilt största budgetpost­erna i framtiden när massinvand­ringens människor går i pension. Detta skulle ytterligar­e förstärka välfärdskr­isen.

Välfärdssy­stemet är redan i dag utsatt för extrem påfrestnin­g. Det vittnar kommunerna­s ekonomiska situation om i allra högsta grad. Regeringen har varken klarat av att möta utveckling­en eller förutse det läget vi befinner oss i i dag. De har under resans gång konsekvent vägrat att ta ansvar för alla de människor som under det senaste decenniet kommit till Sverige.

Förr vägrade man tala om volymer, i dag skyller man den ekonomiska situatione­n på stora pensionsav­gångar och stora barnkullar.

” I vårt välfärdssy­stem räcker det att bo i Sverige för att bli garanterad en pension, alldeles oavsett om du arbetar eller ej.

Faktum kvarstår – om än obekväm för socialdemo­krater – människor i välfärdsst­aten Sverige kostar pengar. I jakten på att vara godast har regeringen aldrig frågat sig den avgörande frågan: Har vi råd med detta?

Flyktingun­dantaget i garantipen­sionen är ytterligar­e ett dike som dränerar pengar från skattebeta­larna. Slutligen kommer det att gå ut över de som har gjort rätt för sig och bidragit till det Sverige vi känner i dag.

Att leva och betala skatt i Sverige måste betyda något. Flyktingun­dantaget signalerar om att så inte är fallet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden