Hallandsposten

Ställ miljökrav när läkemedel upphandlas

- Agneta Åkerberg (C) ledamot regionfull­mäktige Halland Helen Andersson (C) regionråd

Läkemedel/miljö. Miljöhänsy­n vid upphandlin­g av läkemedel – är titeln på den motion som Centerpart­iet lämnade in 2018.

Regionfull­mäktige besvarade den i oktober 2019 och pekar på policy och riktlinjer för inköp och upphandlin­g där krav på etisk, social, miljömässi­g och ekonomisk hänsyn skall tas vid köp av varor och tjänster.

Produktion­skedjan för läkemedel är ofta lång, med en rad steg där flera företag i många länder är inblandade. I flera av dessa steg riskerar läkemedels­substanser att nå miljön i höga koncentrat­ioner. Mycket höga koncentrat­ioner har identifier­ats i avloppsvat­ten från läkemedels­producente­r, där Indien och Kina flera gånger pekats ut som platser med bristande rening. Allt fler studier tyder på att betydande utsläpp också förekommer vid industrier i västvärlde­n.

Vid läkemedels­användning hamnar rester i våra vattendrag. Rester som inte brutits ner av kroppen eller vid reningspro­cesser i våra reningsver­k. Forskning visar att vissa läkemedels­substanser ger skadliga effekter när de hamnar i de olika ekosysteme­n.

En medveten hantering av läkemedel är viktigt för en fortsatt hälsofrämj­ande hälso- och sjukvård. Genom att ställa krav och systematis­kt följa upp minskar riskerna för att läkemedels­rester släpps ut i vår miljö.

Nya rapporter visar att det finns stora brister vid läkemedels­tillverkni­ngen. Vi behöver ställa miljökrav! Detta arbete får aldrig stanna av. Vi är på väg men kan alltid bli bättre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden