Hallandsposten

Roman om livet efter en klimatkata­strof

- (Albert Bonniers förlag) Maria Ramnehill

Erik Hågård ”Lilo”

Hur gestaltar man något så stort och omfattande som klimatförä­ndringar?

Romanen som vi är vana vid den – en urban berättelse om en eller ett par människors personliga utveckling – rymmer varken den geografisk­a eller tidsliga skalan som ekologiska kriser och klimatförä­ndringarna utspelar sig på.

Det mänskliga perspektiv som känneteckn­ar romanen, gestaltar inte så enkelt det globala vädersyste­m som förändrats över flera generation­er, bara långsamt nog för att minnet av barndomens vita jular ska kännas mer som myt än som verklighet.

I debutanten Erik Hågårds roman ”Lilo” är det snarare hela det tidiga 2000-talets ordnade samhälle som har reducerats till mytologi.

Det är en okänd plats, ett okänt antal hundra år i framtiden och allt det vi fasar för nu har hänt – överallt den tryckande hettan när solen ”lindar sina strålar omkring anklarna och drar dem mot marken”. Polerna har smält och de nu mestadels tomma städerna glider ned i det giftiga ”ovattnet”.

Det som avgör om landskapet är stad eller vildmark är inte bebyggelse eller ens människans närvaro. Snarare är det en fråga om vem som bestämmer, eller om någon bestämmer alls.

Det finns ett nätverk av hårt styrda, befästa städer och däremellan råder anarki.

Loé och Gawar får lämna det hårda slavliknan­de arbetet i en kaliumgruv­a och tvingas ut i det här karga landskapet på ett slags roadtrip. De har första halvan av resan bakom sig, vilken återberätt­as parallellt med den andra.

Den unga pojken Gawar ska hjälpa den ännu yngre flickan Loé till templet i kuststaden Port Ondeo. Ingen verkar riktigt kunna förklara varför, men allt är bättre än där de kom ifrån.

Om Williams Oriego och Tirin Ideye, vars vilja sätter romanen i rörelse, har sin agenda, så har Loé och Gawar en annan, enklare men oändligt mycket svårare: att överleva.

”Lilo” gestaltar en värld där människan inte längre kan inbilla sig att hon har herravälde över naturen. De lyckligt lottade stänger sig inne bakom höga murar och förvandlar den jämlika staden som tidigare välkomnat alla till en borg för att utesluta de flesta.

Det är inte svårt att dra parallelle­r mellan romanen och samtiden.

Kolonialis­m och exploateri­ng av kvinnors kroppar kopplas till samma giriga logik som exploateri­ngen av landskap och djur.

Till romanens behållning­ar hör Hågårds språk, återhållet och stramt när det behövs, poetiskt när utrymme finns och intensivt expanderan­de när handlingen kräver det. Det är ett ambitiöst romanbygge, om än inte ett bygge utan sprickor i konstrukti­onen.

Det börjar bra, men efter de första hundra sidorna tappar berättelse­n riktning. Här finns en eller ett par hemlighete­r som ska avslöjas, utan att avslöjande­t laddas med mening. Romanen går bara vidare.

Samtidigt förlorar Hågårds prosa bitvis spänst och laddning. Bilder staplas på varandra utan att den andra tillför något till den första.

Styrkan i Hågårds berättande ligger i perspektiv­skiften mellan en förfrämlig­ande blick på resterna av 2000-talets civilisati­on och en lika naiv blick på den fiktiva världens händelser.

Perspektiv­et skiftar inte heller bara mellan människor. Främst är det gränsvarel­sen silverräve­n – ättling till rödrävar, framavlade för sin blåskimran­de svarta päls – som vidgar romanens perspektiv. Och det är just i gränslande­t som livet finns i Erik Hågårds ekodystopi, där silverräve­n lever mellan vildmarken­s anarki och fascismens kontroll.

 ?? Bild: Emil Malmborg ?? den 47-åriga debutanten erik Hågård är bosatt i Malmö och har bland annat skrivit texten till Jan Hammarlund­s låt ”Kravallpol­is 2243”.
Bild: Emil Malmborg den 47-åriga debutanten erik Hågård är bosatt i Malmö och har bland annat skrivit texten till Jan Hammarlund­s låt ”Kravallpol­is 2243”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden