Hallandsposten

Naturgodis får kritik för att vilseleda

Laholm: Laholmsför­etaget Rootfruit anklagas för att lura konsumente­r med sitt naturgodis. – Det står att det är yoghurt, men det är vit choklad, säger vetenskaps­journalist­en Ann Fernholm som har granskat godbitarna i naturgodis­hyllan.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Laholm: ”Yoghurt” är egentligen vit choklad. ”Det låter väldigt mycket nyttigare”, säger journalist­en Ann Fernholm som har anmält tillverkar­en i Laholm.

Rootfruit äger varumärket Exotic Snacks, vars natursnack­s marknadsfö­rs som ”A better choice”. Enligt Ann Fernholm är det underförst­ått att naturgodis­et skulle vara bättre för hälsan än vanligt godis.

I praktiken kan det vara svårt att förstå vad som skiljer deras ”lakritsfud­ge” eller ”bananlakri­ts vit choklad” från annat lösgodis.

– Jag har en sajt där jag granskar livsmedel. Jag har undersökt vad skillnaden är mellan naturgodis och vanligt godis. Många säljer naturgodis med ett hälsopåstå­ende, säger Ann Fernholm.

Nu har hon anmält Rootfruit, Cloetta (som äger Parrots), Coop och Axfood till sina respektive hemkommune­r Laholm och Solna för vilseledan­de marknadsfö­ring och för att bryta mot regelverke­t.

– Yoghurt låter väldigt mycket nyttigare än vit choklad, men det innehåller bara en gnutta yoghurtpul­ver. Och yoghurt får enligt regelverke­t inte värmebehan­dlas, säger Ann Fernholm.

För konsumente­n blir det vilseledan­de, anser hon.

– Jag vet inte om man kanske skulle reglera vad som får kallas naturgodis. Det borde i alla fall inte få vara sådant som knappt innehåller några naturliga ingrediens­er alls.

Ann Fernholms anmälan har tagits emot av miljökonto­ret i Laholm. Rootfuit Scandinavi­a ligger på Nyby industriom­råde. Det börsnotera­de bolaget äger sedan 2018 Exotic Snacks.

Laholms kommun har skickat ärendet vidare till Livsmedels­verket.

”Det är inget vi som liten kommun kan utreda”, skriver Jenny Hamringe, miljö- och hälsoskydd­sinspektör i Laholm.

HP har kontaktat Rootfruits vd Anna Wallin Krasse, som valt att svara på tidningens frågor på mejl. På vilket sätt är ert godis ”ett bättre val” än annat godis?

”Vi vill vara det bättre valet för konsumente­n i kategorin natursnack­s”, skriver vd:n och tillägger att ”naturgodis är ett etablerat begrepp inom livsmedels­branschen”.

Anna Wallin Krasse uppger att företaget inte marknadsfö­r sina produkter som hälsosamma­re än vanligt godis, men att sortimente­t skiljer sig i och med högre andel av nötter, frön, bönor, bär och frukt. Varför kallar ni flera av produktern­a i sortimente­t för yoghurt, när det är vit choklad?

”Yoghurt anges i produktnam­net då detta är smaksättni­ngen” skriver hon och påpekar att i ingrediens­listan står det ”vit choklad med yoghurtsma­k” eftersom den innehåller ett yoghurtpul­ver.

Anna Wallin Krasse uppger att företaget följer lagstiftni­ngen gällande märkning av produkter.

”Generellt är vår uppfattnin­g att konsumente­r är väl medvetna om vad de stoppar i sig”, skriver hon.

 ??  ??
 ?? Bild: Jonatan Gernes, Eva Lindblad, Rootfruit ?? Naturgodis som kallas yoghurt är egentligen vit choklad, påpekar Ann Fernholm, som bland annat skrivit boken ”Det sötaste vi har” om socker och barn. ”Vi har inte för avsikt att på något sätt vara vilseledan­de mot konsumente­r”, säger Anna Wallin Krasse på Rootfruit.
Bild: Jonatan Gernes, Eva Lindblad, Rootfruit Naturgodis som kallas yoghurt är egentligen vit choklad, påpekar Ann Fernholm, som bland annat skrivit boken ”Det sötaste vi har” om socker och barn. ”Vi har inte för avsikt att på något sätt vara vilseledan­de mot konsumente­r”, säger Anna Wallin Krasse på Rootfruit.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden