Hallandsposten

Dyrare mat på kommunens äldreboend­en

Laholm: Den första mars höjdes måltidsavg­iften för de som bor på äldreboend­e. Kostnaden går upp med 750 kronor i månaden, vilket motsvarar en höjning med 23,8 procent.

- Carina Nilsson cn@hallandspo­sten.se 010-471 50 97

Laholm: Den 1 mars höjdes priset på mat med 750 kronor per månad för dem som bor på kommunens äldreboend­en. Det motsvarar en höjning med nära 24 procent. En av anledninga­rna är höjda råvarupris­er.

Bo Jacobsson i Helsingbor­g är en av dem som reagerat på den kraftiga höjningen.

Hans snart 102-åriga pappa bor på ett av kommunens äldreboend­en.

Från och med den första mars kostar maten 3900 kronor i månaden jämfört med 3150 före höjningen.

I priset ingår tre måltider om dagen samt eftermidda­gskaffe och kvällsfika.

– För en person som min pappa som får ut 9500 kronor efter skatt så blir det inte mycket över. Bara mat och hyra blir tillsamman­s 8600 kronor i månaden, med den nya taxan. Då finns det 900 kronor kvar som ska räcka till transporte­r, läkemedel en telefon och lite annat, säger Bo Jacobsson och fortsätter:

– Jag förstår att de måste höja avgifterna ibland men en så stor höjning som 750 kronor i månaden blir ganska kännbar för en pensionär. Nu har min pappa lite sparkapita­l som vi får ta av om han behöver, men man undrar ju ändå varför de höjer så kraftigt på en gång.

Socialchef Christel Sundberg förklarar att 12,5 procent av höjningen kan härledas direkt till ökade matpriser.

– Det är en eftersläpn­ing på priserna som blev efter torkan 2018, då hela Europa drabbades av sämre skördar. Vi köper maten av kostenhete­n på kommunen och tjänsten ska vara självfinan­sierande. När kostenhete­n nu har höjt priset med 12,5 procent på grund av dyrare råvaror så måste vi också höja.

Resterande del höjs eftersom förvaltnin­gen har upptäckt att man tidigare har tagit för lite betalt.

– Tidigare har vi subvention­erat måltiderna, och det är inte rätt eftersom tjänsten ska vara självfinan­sierande. Vi har gått igenom ett antal bokslut men inte kunnat reda ut hur felet har uppkommit, det har bytts ut många anställda genom åren. Nu vill vi rätta till det och höjer därför successivt så att vi kommer på rätt nivå, säger Christel Sundberg och fortsätter:

– Med en kärvare ekonomi och fler äldre i kommunen är det viktigt att vi får ett självkostn­adspris.

De pensionäre­r som har väldigt låga pensioner kompensera­s dock fortfarand­e menar Christel Sundberg.

– Vi tar ut en lägre avgift för den omsorg och service som ges på äldreboend­ena. De som har låga pensioner betalar mindre för den delen.

” Det är ganska kännbart för en pensionär. Bo Jacobsson, anhörig

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden