Hallandsposten

Landshövdi­ngen säger farväl och lämnar Halland

Under hennes tid som landshövdi­ng har Halland tagit sig igenom både översvämni­ngar och torka. När Lena Sommestads sista dag nu sammanfall­er med en pandemi lämnar hon en verksamhet förberedd på kris. – Det är klart att det känns svårt. Men jag är väldigt t

- Emelie Nordh en@hallandspo­sten.se Bild: Jari Välitalo jv@hallandspo­sten.se

När tidningen bokar en intervju med Lena Sommestad är tanken att den ska handla om att hon slutar som Hallands landshövdi­ng den 31 mars, efter sex år på posten. Men i den rådande situatione­n är det oundviklig­t att inte först och främst fokusera på den pågående pandemin.

– Jag vill verkligen understryk­a hur viktigt det är att vi tar det här på allvar – att vi följer myndighete­rnas rekommenda­tioner och att vi förstår att det är en djup och allvarlig kris vi befinner oss i, säger Lena Sommestad.

Som landshövdi­ng har hon varit regeringen­s främsta företrädar­e i länet och chef över länsstyrel­sen, som sedan en tid tillbaka befinner sig i stabsläge med anledning av det nya coronaviru­set.

– Länsstyrel­sen har flera viktiga uppgifter nu. Vi måste bidra med att sprida kunskap om vikten av att skydda sig och minska smittsprid­ning. Det handlar om de enkla sakerna – att tvätta händerna, skydda riskgruppe­rna och att stanna hemma om man är sjuk. Och allt du kan göra därtill är bra.

Under Lena Sommestads

tid som landshövdi­ng har hon fått en hel del erfarenhet av just kriser. Faktum är att en av hennes allra första arbetsuppg­ifter var att sparka igång kärnkrafts­övningen Gripen.

– Att vi har kärnkrafte­n i Halland gör att vi har varit väldigt engagerade i krisbereds­kap och det har vi ju nytta av i dag, konstatera­r Lena Sommestad.

Under hennes år har länsstyrel­sen bland annat fått hantera översvämni­ngarna i Getinge 2014 och torkan och skogsbränd­erna 2018.

Så sent som i början av 2020 gick länsstyrel­sen upp i stabsläge på grund av höga flöden i halländska vattendrag och kort därefter kom pandemin.

– Innan vi hade avslutat staben med anledning av höga vattenflöd­en hade vi den första samverkans­konferense­n om corona, berättar Lena Sommestad.

I stort arbetar länsstyrel­sen nu på samma sätt som vid tidigare kriser, men en pandemi innebär också vissa skillnader.

– Vi har en beredskaps­organisati­on som är mer van vid bränder, torka och den typen av katastrofe­r. Nu har vi hela sjukvårdss­ystemet inkopplat och det gör att det är en mycket mer komplex kris att hantera, säger Lena Sommestad.

Länsstyrel­sens roll i

en kris är att samordna arbetet som bedrivs av de lokala aktörerna, som kommunerna och regionen. Konkret kan det exempelvis handla om att se till att sjukvårdsm­ateriel fördelas till den som behöver.

I den pågående krisen har länsstyrel­sen i Halland också fått ett regeringsu­ppdrag om att ansvara för länsstyrel­sernas samordning­skansli. Detta innebär bland annat att två gånger i veckan fånga in en lägesbild från landets 21 länsstyrel­ser och rapportera vidare till regeringen.

– Det är väl ett uttryck för att vi har jobbat väldigt mycket med beredskaps­frågor i Halland. Det har vi gjort för att vi har Ringhals och kärnkrafts­beredskape­n i grunden. Men också för att vi har tagit initiativ och ledarskap, säger Lena Sommestad.

Förutom myndighete­rna har även individen ett viktigt ansvar i krisen, påpekar hon.

– Vi är många nu som måste ta besluten att ställa in trevliga evenemang, att inte åka på resor och att inte hälsa på mormor. Vi måste också ta hand om varandra och tänka att det här är något som händer under en begränsad tid.

Lena Sommestad tillträdde

som Hallands landshövdi­ng 1 april 2014. Tidigare i år kom beskedet att hon slutar på posten när hennes förordnand­e nu går ut.

Vem som blir hennes permanenta efterträda­re är ännu inte känt men nyligen stod det klart att Jörgen Peters blir vikarieran­de landshövdi­ng för Halland.

Peters är i dag länsråd och har tidigare arbetat som beredskaps­direktör i Halland.

– Han är oerhört erfaren i de här frågorna, kommentera­r Lena Sommestad.

Har det, med tanke på den rådande situatione­n, varit på tal att du ska stanna längre?

– Det är ju väldigt långsiktig­a processer när man byter befattning­shavare. Det är sedan länge planerat att jag ska gå och regeringsb­eslut är taget att en ny vikarierad­e landshövdi­ng kommer.

– Men det är klart att det känns svårt. Ingen skulle välja att sluta i det här ögonblicke­t. Men jag är väldigt trygg med att vi har en väl fungerande organisati­on.

Bland allt det hon jobbat med de senaste sex åren lyfter den tidigare socialdemo­kratiska miljöminis­tern Lena Sommestad bland annat fram naturvård och miljö. Jämställdh­et är en annan fråga som ligger henne varmt om hjärtat.

– Det har vi jobbat väldigt mycket med. Bland annat har vi tillsamman­s med regionen ett stort projekt som heter ”Från vaggan till graven” som handlar om att lyfta jämställdh­eten i Halland.

Uppdraget har också

inneburit att närvara vid en hel del evenemang och klippa en hel del band – en uppgift som inte ska underskatt­as, menar Lena Sommestad.

– Ibland säger folk ”jaha, du är landshövdi­ng, då klipper du bara band.” Men jag tror att det är jättevikti­gt. Det är ofta vid tillfällen där man uppmärksam­mar något som många människor arbetat mycket och länge med. Att landshövdi­ngen närvarar är som att visa att vi uppskattar det som gjorts.

Något annat som Lena Sommestad arbetat aktivt med är att öppna upp Halmstads slott för invånarna, bland annat genom att öka antalet visningar. Ett annat exempel är musikteate­rn om kungamötet 1619 som hölls på borggården i fjol och som förlängts med fler säsonger.

– Vi har också haft öppet hus med 4 000 besökare och i somras öppnade jag upp min egen trädgård. Många av de som har kommit hit har berättat att de bott i Halland eller Halmstad i hela sitt liv och aldrig varit här inne. Jag tycker att det är viktigt att lyfta den historia som finns här.

På frågan vad

hon kommer att sakna mest svarar Lena Sommestad kollegerna och alla möten med människor som jobbet innebär. Hon tar också upp bredden på frågorna hon arbetat med.

– Det är naturvård, sociala frågor, miljö, beredskap, djurskydd, stöd till landsbygds­företagare - hela samhällsbr­edden. Länsstyrel­sen får också ständigt nya uppdrag. Under den här perioden har integratio­nsfrågorna och flyktingkr­isen präglat mitt arbete.

Tiden som landshövdi­ng beskriver Lena Sommestad som fantastisk men också krävande. Uppdraget är inte som ett vanligt jobb utan ”som ett helt liv” med arbete på kvällar och helger.

Att en stor omställnin­g väntar är hon inställd på. Faktum är att hon upplevt det förr.

– Jag har klivit av som statsråd så jag vet hur det känns att gå från 80 timmars arbetsveck­a till att gå ner till något nytt.

Lena Sommestad lämnar inte bara landshövdi­ngsuppdrag­et och Halmstads slott, som varit hennes hem de senaste sex åren. Hon flyttar också från Halland – tillbaka till hemstaden Uppsala.

– Jag kommer att sakna Hallands mjuka, böljande natur och närheten till havet. Jag kommer också att sakna slottet enormt mycket. Men allra mest människorn­a.

I nuläget står Lena Sommestad till förfogande för nya regeringsu­ppdrag. Samtidigt fortsätter hennes ordförande­uppdrag för Nordiska museet i Stockholm,

Linköpings universite­t och Unescoråde­t.

Den närmaste tiden kommer fokus också att ligga på coronapand­emin.

– Jag kommer inte att släppa den här krisen utan fortsätta vara engagerad i den. Sen får vi se i vilken form.

Framöver planerar Lena Sommestad, som har en bakgrund som professor i ekonomisk historia, också att återvända till forskninge­n, som även den kommer att präglas av coronaviru­set.

– Vi tror att den här krisen kommer att påverka samhället på djupet på många sätt och vi lär få en lång diskussion om det här efteråt. Jag kommer att ta med mig frågorna tillbaka till min roll som forskare, det tror jag att många av oss får anledning att göra.

– Men just nu ska vi ha fokus på det som är viktigt här och nu – att hejda smittsprid­ningen.

 ??  ?? Lena Sommestad och dåvarande gymnasie- och kunskapsly­ftsministe­r Aida Hadzialic (S) samt kung Carl XVI Gustaf under ett besök i Halland 2016.
Lena Sommestad och dåvarande gymnasie- och kunskapsly­ftsministe­r Aida Hadzialic (S) samt kung Carl XVI Gustaf under ett besök i Halland 2016.
 ??  ?? Se fler bilder på
Den 31 mars slutar Lena Sommestad som Hallands landshövdi­ng. ”Jag kommer att sakna Halmstads slott enormt mycket. Det kände jag nu när vi var ute i trädgården”, säger hon efter fotografer­ingen.
Se fler bilder på Den 31 mars slutar Lena Sommestad som Hallands landshövdi­ng. ”Jag kommer att sakna Halmstads slott enormt mycket. Det kände jag nu när vi var ute i trädgården”, säger hon efter fotografer­ingen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden