Hallandsposten

Här är (den enda) sporten det våras för

Coronaviru­set lägger sig som en våt filt över idrotten och, om inte kväver så minimerar den. Då våras det, i dubbel bemärkelse, för golfen. – Golf är bra nu, säger Magnus Bylander, shopansvar­ig på Haverdals GK.

- Jan-owe Wikström jow@hallandspo­sten.se Bild: Jari Välitalo jv@hallandspo­sten.se

Jodå, Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tion att fortsätta röra på sig utomhus, men ta avstånd passar golfen som hand i handsken.

– Ja, vi slår ju inte så rakt utan sprider ut oss så det är ingen risk att vi ligger nära varandra, skrattar

Karsten Olsen på hemmabanan när fika väntar efter nionde hålet tillsamman­s Lena Olsen samt Lennart och Marianne Larsson, samtliga medlemmar i Haverdals GK.

Men visst har coronan påverkat även golfspelet.

– Man tar ju inte i flaggan så regeln från i fjol att man kan håla ut med den kvar i hålet är ju bra, tycker Lennart.

– Sedan undviker man väl att ta sig i ansiktet också, inflikar Marianne.

Samtidigt ger golfen en möjlighet att leva ett så normalt liv som möjligt.

– Man vill ju att folk ska vara ute och röra på sig och då är ju det här perfekt. Det gäller ju bara att följa alla rekommenda­tioner, tycker Lena.

Den här dagen är det tidsboknin­g efter att tidigare i veckan ha varit bollränna när alla lägger sin boll i en ränna och sedan får vänta på sin tur att komma ut.

– Då var det kaos vid bollrännan. Här var säkert 50 stycken i fredags och över två timmars väntetid, berättar Magnus Bylander.

– Det märks att många jobbar hemifrån och då behöver de ut och röra på sig. Vi har ju tur som har hunnit öppna, vilket exempelvis inte Varbergs GK har gjort. Och det märks. Vi var väldigt mycket greenfee från Varberg och uppåt landet.

– I Skåne hörde jag att danskarna har invaderat banorna eftersom deras egna är stängda. Så jag hoppas verkligen inte att det blir som där eller i Storbritan­nien och Spanien där banorna är stängda.

På puttinggre­enen utanför står Ken Mathisson och värmer upp inför årets första runda:

– Det är klart att man är påverkad av det som händer. Men jag är livrädd för vilka konsekvens­er som det ekonomiskt kommer att bli för landet.

– Annars försöker man ju leva

” Vi slår ju inte så rakt så det är ingen risk att vi ligger nära varandra.

Karsten Olsen Medlem i Haverdals GK

efter sunt förnuft. Jag är alldeles narig om händerna eftersom man tvättar dem säkert 20 gånger om dagen. Och så ser vi till att svärmor inte får gå ut utan vi hjälper henne att handla, säger Ken och tar till sig tipsen om att undvika ta i flaggan

eller krattan i bunkern som flera klubbar, bland annat i Vittsjö, har tagit bort.

På Halmstads GK har södra banan öppnat medan norra, om väder och frost tillåter det, lär göra det inom en vecka.

– Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner att fortsätta röra på sig utomhus är förstås väldigt positiv för golfen eftersom man inte behöver vara närmare än två meter från varandra, säger klubbdirek­tören Christian Jakobsson.

Samtidigt ser han även negativa följder:

– Ja, resandet har gått ner och det märks. Men framför allt kommer det att märkas på företagsgo­lfen där man inte längre kan ha arrangeman­g större än för 50 personer.

På Ringenäs GK

har man också fått ytterligar­e en följdeffek­t genom klubbens hotell.

– Den delen har förstås påverkats med en rad avbokninga­r. Men samtidigt är det många som bokar när de kanske hade planerat en golfresa utomlands, säger My Svensson i receptione­n.

– Vi har ju haft stängt fram till i fredags och då var det fullt drag. Men vi uppmanar alla all följa Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner och har också skickat ut ett mail till alla medlemmar, inflikar kollegan Therese Jacobsson.

För Fredrik Hedesand,

Sune Berlin och Maria Moberg är det årets första runda när de hålar ut på 18:e hålet på sin hemmabana ihop med Lena Gustavsson som är medlem i Öjareds GK.

– Man försöker ju leva ett så normalt liv som möjligt och där hjälper golfen till, säger Fredrik.

– Fast nu greppar man ju i flaggan i stället för pinnen eftersom den är av metall, säger Sune.

– Och har dubbla handskar, tilllägger Lena.

 ??  ??
 ??  ?? Golfen är i dessa coronatide­r ett perfekt sätt att motionera tycker Haverdalsk­vartetten Lennart Larsson, Marianne Larsson, Karsten Olsen och Lena Olsen efter att ha hålat ut på nionde hålet på hemmabanan.
Golfen är i dessa coronatide­r ett perfekt sätt att motionera tycker Haverdalsk­vartetten Lennart Larsson, Marianne Larsson, Karsten Olsen och Lena Olsen efter att ha hålat ut på nionde hålet på hemmabanan.
 ??  ?? Anders Elmgren, Ringenäs GK värmer upp på drivingran­gen på sin hemmabana.
Anders Elmgren, Ringenäs GK värmer upp på drivingran­gen på sin hemmabana.
 ??  ?? Lena Gustavsson, Öjaby GK sänker putten på sista hålet medan .
Lena Gustavsson, Öjaby GK sänker putten på sista hålet medan .
 ??  ?? My Svensson och Therese Jacobsson lär få fullt upp i shopen på Ringenäs GK framöver.
My Svensson och Therese Jacobsson lär få fullt upp i shopen på Ringenäs GK framöver.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden