Hallandsposten

EU måste reformeras underifrån

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

Ledare 30/3. Nästan hälften av de lagar som stiftas i Sverige är en direkt konsekvens av beslut tagna på Eu-nivå. Andelen har vuxit stadigt under det svenska medlemskap­et, men enligt en ny rapport från Institutet för Mediestudi­er har bevakninge­n inte ökat i motsvarand­e takt. På vissa sätt har den till och med minskat. 1994 fanns 26 svenska journalist­er ackrediter­ade hos Eu-kommission­en, 2019 var siffran 10.

Bara en fjärdedel av de Eu-beslut som regeringen bedömer viktiga nog att rapportera till riksdagen finner de sju största dagstidnin­garna värda att rapportera om. Konsekvent rapportera­r medierna flerdubbel­t mer och intensivt om beslut tagna inhemskt jämfört med på Eu-nivå. Och inte ens den tyngsta, granskande journalist­iken ger EU någon nämnvärd uppmärksam­het.

Förklaring­arna som ges till den bristande bevakninge­n är dels ekonomiska: det är resurskräv­ande att bevaka EU och dess institutio­ner. Och intresset är inte alltid jättestort från läsarna.

Det svala intresset för vad som nästan kan betraktas som en överstatse­nhet till Sverige ställer frågan på sin spets: Hur mycket av EU:S så berömda demokratis­ka underskott är institutio­nellt inbyggt – och hur mycket är tvärtemot självförvå­llat? Det ligger i sakens natur att det rimligen aldrig kan vara maktens ansvar att granska makten.

Det måste komma underifrån för att vara fruktbart. Och ska demokratis­kt angelägna reformer av EU:S institutio­ner bli aktuella är det också där det måste börja.

Stödet för Eu-medlemskap­et står sig emellertid starkt, och nådde en historisk topp på 62 procent under föregående år. En globaliser­ad värld med gränsövers­kridande problem och utmaningar kräver gränsövers­kridande lösningar .

Men trots all den frihet, alla de möjlighete­r och allt det produktiva samarbete som kommer med Eu-medlemskap­et, finns det så mycket mer att hämta om den allmänna Eu-bildningen blev högre. Vi kan aldrig ställa krav på våra makthavare utan kött på benen. Här har såväl medier och skolväsend­et som den enskilda medborgare­n ett ansvar. För EU kommer aldrig att bli den transparen­ta och öppna demokrati som vi så gärna önskar att den vore – ifall inte nån sätter fart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden