Hallandsposten

Minskat resande kan leda till färre bussturer

Halland: De senaste två veckorna har resandet med Hallandstr­afikens tåg och bussar halverats på grund av coronaviru­set. Om det fortsätter kommer bolaget tappa 100 miljoner kronor i intäkter fram till midsommar. Då kan trafik med lågt resande komma att tas

- Yvonne Persson

– Det har haft en jättestor påverkan på resandet, de sista två veckorna i mars har antalet resenärer halverats. Just nu tappar vi en miljon kronor per dag i biljettint­äkter. Fortsätter det så här så tappar 100 miljoner fram till midsommar, säger Andreas Almquist, vd för Hallandstr­afiken.

Det kollektiva resandet med tåg och bussar har minskat drastiskt på grund av covid-19 och enligt Andreas Almquist är det framförall­t fritidsres­andet som minskar. Hans uppfattnin­g är att det är främst de som inte har möjlighet att arbeta hemifrån som fortfarand­e reser kollektivt.

Hallandstr­afiken har varit i stabsläge sedan den 11 mars och det finns en krisbereds­kap för att upprätthål­la kollektivt­rafiken. Man har dagliga avstämning­ar där man diskuterar hur man ska hantera situatione­n.

” Det har haft en jättestor påverkan på resandet, de sista två veckorna i mars har antalet resenärer halverats. Just nu tappar vi en miljon kronor per dag i biljettint­äkter.

Andreas Almquist, vd Hallandstr­afiken

– Det här är en extraordin­är situation och vår hållning är att vi gör allt i vår makt för att se till så att folk kan komma till sina jobb med vår trafik, säger Andreas Almquist.

– På kort sikt sitter vi lugnt i båten, men vid någon punkt behöver vi anpassa utbudet till efterfråga­n.

Sjukfrånva­ron bland förare och ombordpers­onal ligger just nu på mellan 15 och 20 procent vilket ska jämföras med fem procent samma månad i fjol.

Om sjukfrånva­ron blir för hög och om för många förare insjuknar kan man tvingas genomföra en så kallad reducering­splan.

– Det innebär att vi får skära ner trafiken efter den personal som finns tillgängli­g, säger Andreas Almquist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden