Hallandsposten

Kommateckn­ets placering dyr läxa för återförsäl­jare

Halmstad: Vem bär ansvar för att siffran 60,000 tack vare placeringe­n av kommateckn­et kan tolkas vara 60 kronor i stället för 60 000 kronor? Får den som beställde skylla sig själv och betala mellanskil­lnaden – eller tvingas säljaren dra tillbaka ordern? E

- Jonna Nilsson joni@hallandspo­sten.se 010-471 51 67

Nyföretaga­ren förstod inte riktigt prislappen på det han beställde på nätet. Han lade beställnin­gar på ett antal adresslist­or, övertygad om att de kostade 60 kronor styck. När räkningen kom betalade han gladeligen in totalsumma­n, 225 kronor (mervärdesk­att inkluderat), och tänkte inte mer på det.

Tills ett brev från en advokatfir­ma damp ner i brevlådan. Där gick att läsas att han kräves på resten av summan för det han beställt.

Först då blev nyföretaga­ren varse om att listorna inte alls kostade 60 kronor styck – utan 60 000. Räkningen 60 kronor eller 60 000 kronor?

han hade fått hade därför heller inte varit på 225 kronor, utan den något saftigare summan om 225 000 kronor.

Efter att ha insett misstaget försökte nyföretaga­ren annullera köpet. Det lät återförsäl­jaren inte hända.

Tvisten gick hela vägen till domstol och väl där lades mycket fokus på ett kommatecke­n.

Kunde tecknets placering klargöra vem som hade rätt och vem som hade fel? Nyföretaga­ren menade att man i svenska språket inte skriver beloppet sextiotuse­n med ett kommatecke­n i mitten (60,000) – utan med ett blanksteg: 60 000.

Med tanke på språkregel­n och förvirring­en som följde menade nyföretaga­ren att han inte kunde bära ansvar för misstaget och därför borde släppas fri från betalnings­kraven. Återförsäl­jaren höll inte med. Tingsrätte­n resonerade sig fram till ett svar.

Rätten gav sig inte in i den språkliga debatten, men visade förståelse för att kommateckn­et hade förvirrat: ”Det är otydligt och missledand­e”, står det i domen.

Rätten prövade fallet mot flera av de paragrafer som finns i avtalslage­n. Vid paragrafen om ”avtalsvill­kor” hittade under formulerin­gen om ”omständigh­eterna vid avtalets tillkomst” slutligen svaret i tvisten.

”Priset är i det här fallet avgörande för avtalsvill­koret”, skriver rätten, och konstatera­r att omständigh­eterna varit så otydliga att kravet på betalning borde ogillas. Hade nyföretaga­ren vetat att tjänsten kostade tusen gånger mer än de 60 kronor han var villig att betala hade han med största sannolikhe­t aldrig lagt beställnin­gen från början, resonerar rätten.

Återförsäl­jaren förlorade inte bara tvisten utan tvingas nu också betala nyföretaga­rens rättegångs­kostnader på ungefär 85 000 kronor.

 ?? Bild: Hp/montage ??
Bild: Hp/montage

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden