Hallandsposten

Markägare stämmer grannar – tvist har nått vägs ände

Hylte: En handräckni­ng hos Kronofogde­n tvingade en markägare att flytta ett fordon och låta sina grannar använda en väg som går genom hens gård. Nu vill markägaren stoppa grannarna igen – och har därför lämnat en stämningsa­nsökan hos tingsrätte­n.

- Pierre Carlsson Pierre.carlsson@hallandspo­sten.se

Markägaren i Hylte kommun anser att personerna, som har ett antal sommarstug­or på en gemensam tomt i närheten av tomtägaren, inte har rätt att använda hens enskilda väg och att de i stället ska använda en annan, för tillfället igenvuxen, väg. Markägaren, som uppger att grannarna inte betalar något underhåll till hens väg, menar att det är upp till grannarna att själva underhålla den alternativ­a vägen till deras fastighet.

Markägaren menar att de svarande personerna använder vägen, som går precis utanför markägaren­s hus, frekvent under alla dygnets tider och utan hänsyn för markägaren och dennes familj. Det har lett till att relationen mellan markägaren och grannarna blivit ansträngd.

Markägaren vill nu hindra att grannarna använder hens väg, och yrkar därför i sin stämningsa­nsökan till Halmstad tingsrätt att den ska meddela förbud för grannarna att använda vägen, samt att besluta om ett vite på 25 000 kronor om någon av dem skulle använda den. Markägaren vill också att vite ska betalas varje gång förbudet överträds av någon av grannarna.

” Relationen mellan de olika fastighets­ägarna är mycket ansträngd

Ur stämningsa­nsökan till Halmstad tingsrätt

Stämningsa­nsökan hos tingsrätte­n är nästa steg i en process som har haft ett par vändor hos myndighete­rna. Under förra året ställde markägaren upp ett fordon som gjorde det omöjligt för grannarna att använda vägen, då fordonet blockerade framkomlig­heten på vägen. Markägaren lät även meddela till grannarna att de inte fick använda vägen och att markägaren planerade på att sätta upp en bom.

Grannarna ansökte då om, och fick beviljat, handräckni­ng av kronofogde­myndighete­n för att tvinga markägaren att flytta på fordonet så att grannarna åter kunde använda vägen.

Grannarna menade i sin framställa­n till Kronofogde­n att vägen är en samfälld väg och att det inte behövs något servitut som markägaren påstår.

De anförde även att den alternativ­a väg som markägaren menade att grannarna ska nyttja i stället inte har använts på mellan 60–70 år, samt att den är helt igenväxt och sönderkörd.

Till Kronofogde­n har de även uppgett att de är villiga att betala underhåll till vägen.

Markägaren menar att handräckni­ngen hos Kronofogde­n enbart är en förenklad process och att myndighete­n inte prövade den bakomligga­nde materiella rätten. Därför känner han sig nödgad att ta upp frågan i domstol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden