Hallandsposten

Pumpstatio­nen vid Ågatan ska åtgärdas

Unnaryd: Förra sommaren släpptes orenat avloppsvat­ten ut rakt i Unneån. Nu ska pumpstatio­nen vid Ågatan åtgärdas, så att det i framtiden inte ska rinna ut orent vatten i ån som går genom samhället.

- Pierre Carlsson

Förra sommaren rapportera­de HP flera gånger om vattenkval­itén i Unnen och Unneån i Unnaryd. Dels upptäcktes höga halter av bakterier vid ett vattenprov i sjön och dels så rann avloppsvat­ten från pumpstatio­nen vid Ågatan rakt ut i ån, som mynnar ut i Unnen dryga 100 meter från badplatsen vid sjön.

Senare vattenprov­er visade inte på höga bakterieha­lter i sjön men miljöenhet­en bedömde, efter ett besök vid pumpstatio­nen, att bräddpunkt­en för orenat avloppsvat­ten hamnar inom ett speciellt känsligt område.

Miljöenhet­en menade därför att åtgärder behövs göras, eftersom pumpstatio­nen ligger mitt i ett bostadsomr­åde samt att vattnet från ån 300 meter längre ner mynnar ut i sjön.

För att åtgärda pumpstatio­nen vid Ågatan utfärdade miljöenhet­en ett föreläggan­de till vatten- och renhållnin­gsenheten för att undvika framtida utsläpp från pumpstatio­nen i ån.

– Det de har gjort är att de har på kort sikt förlängt bräddnings­röret så att det inte ska fastläggas precis utanför. Vattnet står lite stilla där och det beror på vassen som stoppar upp flödet lite. På längre sikt ska de göra en utredning på inläckande vatten och felkopplin­gar i Unnaryds samhälle för att minska på tillskotts­vatten, säger Veronica

Andersson, miljö- och hälsoinspe­ktör på Hylte kommun.

Vatten- och renhållnin­gsenheten har även rensat upp i vassen vid pumpstatio­nen, där det förra året rann ut toalettpap­per och orenat vatten.

– Det är de åtgärderna de har kommit in med, sedan får vi så klart göra uppföljnin­gar eller om det kommer upp nya klagomål så får man driva på det ännu mer, säger Veronica Andersson.

 ?? Bild: Lennart Hildingsso­n ?? Pumpstatio­nen vid Ågatan i Unnaryd, där vattnet rinner ut i Unneån vid bräddning.
Bild: Lennart Hildingsso­n Pumpstatio­nen vid Ågatan i Unnaryd, där vattnet rinner ut i Unneån vid bräddning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden