Hallandsposten

Kyrkan vill ha nya gravar på grönyta

Laholm: Laholm växer, och en naturlig följd av detta är att de döda laholmarna också blir fler. Nu vill kyrkan att Laholms kyrkogård ska tillåtas att bli större.

- Henrik Williamsso­n

Mellan Laholms kyrkogård och flerfamilj­shusen på Margaretag­atan ligger en remsa av grönyta. Där vill Laholms pastorat utöka den befintliga kyrkogårde­n.

– Askgravlun­d är en lite enklare begravning­sform som blivit väldigt populär. Vi har en vid S:t Clemens kyrka och där har vi fått bygga ut den två gånger. Nu vet vi inte var ska bygga ut nästa gång, och vi behöver ny yta, säger kyrkoherde Anders Knutsson.

– Laholms pastorat växer och då ökar också behovet av gravplatse­r, konstatera­r han.

Kyrkan vill att både en ny askgravlun­d och gravplatse­r för kistor och urnor ska kunna placeras på den gröna remsan.

Men då måste detaljplan­en ändras. I dag är remsan ”allmän plats”. Där finns en liten stadsodlin­g med pallkragar, ett par enkla fotbollsmå­l och en del träd.

Kyrkan föreslår nu att utökningen av kyrkogårde­n ska göras möjlig genom att frågan bakas in i en annan detaljplan som ändå ska förändras: Plommonet 6.

Den planen rör en villafasti­ghet på Allévägen, också den intill kyrkogårde­n fast på dess motsatta sida. Pastoratet köpte 2014 tomten i syfte att göra en ny plats för maskinutry­mmen och hantering av trädgårdsa­vfall. Plommonet-planen gör pastoratet själv, med hjälp av en konsult.

Anders Knutsson vill att kommunen säger ja eller nej till förslaget så fort som möjligt.

– Det tar flera år att planera och växtlighet­en ska helst hinna växa till sig. Det vi gör nu kan vi börja använda om kanske sju år.

 ?? Bild: Henrik Williamsso­n ?? Invid ena änden av Laholms kyrkogård finns en oanvänd markremsa. Laholms pastorat vill ändra detaljplan­en så att där kan anläggas nya gravplatse­r.
Bild: Henrik Williamsso­n Invid ena änden av Laholms kyrkogård finns en oanvänd markremsa. Laholms pastorat vill ändra detaljplan­en så att där kan anläggas nya gravplatse­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden