Hallandsposten

Knäreds bibliotek kan behöva flyttas

Knäred: Biblioteke­t i Knäred kan flyttas från skolan till Smedjeback­en i samband med att det blir meröppet.

- Evelina Gunnarsson eg@hallandspo­sten.se 010-471 50 54

Framåt hösten hoppas Laholms kommun kunna dra igång meröppet på Våxtorp och Knäreds bibliotek. Men innan biblioteke­n byggs om och anpassas efter ändamålet ska kommunfast­igheter ta fram en förstudie som visar på kostnadern­a för lokalanpas­sningen, men även kostnader för en flytt av biblioteke­t i Knäred. Ny placering kan bli Smedjeback­en, i de lokaler som tidigare huserade ett apotek.

– Det är rätt bra om det kan gå i lås med biblioteke­t i Knäred. Det är en plats där folk vistas mycket och det finns både tandläkare och den nya vårdcentra­len, säger Ove Bengtsson (C), ordförande i kulturoch utveckling­snämnden (kun).

Bakom flytten ligger ett ökat behov av lokaler på skolan. Biblioteke­t behövs för undervisni­ng. Att biblioteke­t placeras på Smedjeback­en är däremot inte spikat.

– Flytten har diskuterat­s fram och tillbaka men jag tror att det är spåret som ligger just nu, säger Ove Bengtsson.

Vad skulle kunna stoppa den?

– Att barn- och utbildning­snämnden inte behöver lokalerna eller att det blir för dyrt att flytta.

För att anpassa biblioteks­lokalerna behövs bland annat ett meröppetsy­stem där låntagarna loggar in för att låsa upp lokalen, en säkrad entré till skolan alternativ­t en egen entré till biblioteke­t och automatisk belysning.

Förstudien ska redovisas senast 31 maj. Enligt en tidigare plan ska meröppet bli verklighet i höst.

Under nämndens sammanträd­e antogs också en ny biblioteks­plan som förklarar hur Laholms kommun ska uppfylla biblioteks­lagen och beskriver verksamhet­ens inriktning under åren 2020-2023.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden