Hallandsposten

Blodbad om företagen inte räddas

Alldeles för mycket står på spel och åtgärderna som hittills har vidtagits för att hålla i gång ekonomin i coronakris­en kommer inte att räcka på långa vägar. Det skriver Eu-parlamenta­rikern Jörgen Warborn.

- Jörgen Warborn (M) Eu-parlamenta­riker

HP Debatt 30/3. Följderna av coronaviru­sets framfart blir värre och värre för varje dag. Vid sidan av de rent medicinska utmaningar­na och faran för mångas hälsa, lider samhället redan mycket allvarliga ekonomiska konsekvens­er – som blir svårare för var dag som går.

Rapportern­a från svenska företag är nattsvarta. Hotell, restaurang­er, butiker och reseföreta­g beskriver hur efterfråga­n på deras varor och tjänster praktiskt taget har försvunnit. Nu börjar konsekvens­erna också kännas långt in i tillverkni­ngsindustr­in. Vi står inför ett ekonomiskt blodbad redan inom någon vecka om inte mycket kraftfulla politiska åtgärder vidtas – och det är nu.

Det är hög tid för verklig krismedvet­enhet om vad som står på spel. Åtgärderna för att stoppa coronaviru­set måste vara effektiva och vägas mot sina konsekvens­er på andra samhällsom­råden.

Det måste finnas mer effektiva sätt att säkra sjukvården­s funktional­itet än att stänga ned hela samhället runtomkrin­g. Risken är annars en utveckling där hundratuse­ntals blir arbetslösa, ohälsotale­n skenar och sjukvården ändå klappar ihop. Hur mycket mänskligt lidande skulle inte det innebära?

Fokus här och nu måste vara att begränsa smittsprid­ningen gentemot riskgruppe­r och att samhället i övrigt kan återgå till en så normal situation som möjligt. Att fortsätta vecka efter vecka i total osäkerhet och under överhängan­de risk för ännu större inskränkni­ngar i vanliga människors vardagsliv kommer ha förödande konsekvens­er både på kort sikt och för åratal framåt.

• Regeringen måste ta

fram en tydlig plan för hur riskgruppe­r ska värnas samtidigt som friska och krya människor kan gå till jobbet och få hjulen att börja snurra igen. Svenska företag klarar inte veckor eller månader till av total osäkerhet. Många kommer inte ens att överleva dagar i nuvarande situation.

• Regeringen måste lyfta

bort sjuklönean­svaret från företagen retroaktiv­t med start den 1 mars.

• Regeringen behöver

kraftigt sänka den höga uppskovsrä­ntan som företagen åläggs när de vill skjuta upp sina skatteinbe­talningar.

• Direkta kontantstö­d

måste riktas mot de egenföreta­gare och småföretag som nu är hårt ansatta. Lånegarant­ier kommer inte att räcka, utan det behövs pengar ur statsbudge­ten, utan krav på återbetaln­ing.

• Arbetsgiva­ravgiften

måste tillfällig­t slopas.

” Svenska företag behöver hjälp här och nu – allra helst i går.

Här och nu behövs politisk krismedvet­enhet. Alldeles för mycket står på spel och åtgärderna som hittills har vidtagits för att hålla i gång ekonomin kommer inte att räcka på långa vägar. Svensk politik måste klara att ha två tankar i huvudet samtidigt: på effektivas­t möjliga sätt hindra smittsprid­ningen till de som riskerar att fara riktigt illa – och rädda svenska jobb och företag. De mänskliga konsekvens­erna kommer annars bli förödande.

Svenska företag behöver hjälp här och nu – allra helst i går. Att vänta på bättre tider duger inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden