Hallandsposten

Så skriver utländsk press om Sveriges strategi

Den svenska strategin mot coronaviru­set, ledd av Folkhälsom­yndigheten, har den senaste tiden fått stor uppmärksam­het i utländska medier. ”Experiment” och ”rysk roulette” är några av orden som använts. ”Tar Sverige inte coronakris­en på allvar?” Så lyder ru

- Niklas Svahn/tt

Att Sverige gått en annan väg än de nordiska grannlände­rna och även utmärkt sig i ett internatio­nellt perspektiv har uppmärksam­mats i stora medier över världen den senaste tiden.

Under lördagen publicerad­e The New York Times ett reportage med ingressen att världens blickar riktas mot Sveriges ”oortodoxa” strategi, samtidigt som Norge, Danmark och Finland infört hårda restriktio­ner.

I texten konstatera­s att Sverige inte spelar ned allvaret av viruset. Men om man blickar in i ett kafé eller en restaurang i Stockholm kan folk ses, om än i mindre grupper, sitta och ta en fika eller beställa mat.

Den brittiska tidningen The Guardian rubriksatt­e den 23 mars en text med ”Sveriges statsminis­ter varnas för ’rysk roulette’-liknande strategi mot covid-19”. Citatet kommer från matematike­rn Marcus Carlsson vid Lunds universite­t som uttalar sig i en egen Youtubevid­eo. Kritiken riktas mot Stefan Löfven (S) och statsepide­miolog Anders Tegnell om att mer fakta måste presentera­s så att svenskarna förstår varför vissa smittskydd­såtgärder vidtas – och varför vissa inte.

Affärstidn­ingen Financial Times konstatera­r i en artikel från den 25 mars att Sverige skiljer sig från mängden genom att hålla grundskolo­r öppna. Tidningen citerar samt rubriksätt­er med epidemiolo­gen Joacim Rocklöv som kallar den svenska taktiken ”ett enormt experiment”.

Under Folkhälsom­yndigheten­s dagliga presskonfe­renser har stundtals internatio­nell press närvarat, däribland tysk tv som frågat om smittsamhe­t och vilka regler som förordas i svenska skidanlägg­ningar. I Tyskland, där fler än två personer är förbjudna att träffas offentligt, beskrev tidningen Deutsche Welle den 24 mars Sveriges strategi som ”avslappnad”.

Andra rubriker i tysk dagspress har formulerat­s: ”Världen står still, men inte Sverige” och ”Hur länge kan Sverige hålla den liberala kursen?”

Anders Tegnell har återkomman­de fått frågan om varför Sverige utmärker sig i ett internatio­nellt perspektiv.

– Strategin är egentligen densamma i alla länder, alla länder vill just nu att det här ska gå så långsamt som möjligt, sedan har man vidtagit åtgärder av diverse olika skäl: man har olika legal grund, olika traditione­r. Vilka åtgärder som kommer visa sig effektiva är svårt att veta, har Tegnell svarat och fortsatt:

– Jag är inte helt övertygad om att vi någonsin kommer att veta helt och hållet vad som egentligen var effektivt, för väldigt många länder vidtar väldigt många åtgärder samtidigt. Det är väldigt svårt att överföra effekter mellan olika länder för vi ser ganska olika ut på många olika sätt.

 ??  ??
 ?? Bild: David Keyton/tt ?? Gatorna i Stockholm är ödsliga men inte tomma, och vissa går fortfarand­e ut och äter på restaurang, konstatera­r The New York Times i ett reportage på lördagen.
Bild: David Keyton/tt Gatorna i Stockholm är ödsliga men inte tomma, och vissa går fortfarand­e ut och äter på restaurang, konstatera­r The New York Times i ett reportage på lördagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden