Hallandsposten

Kylcontain­rar står redo om många dör samtidigt

Exakt hur många och när vet vi inte. Men klart är att ett stort antal människor i Sverige, kanske tusentals, kommer att dö i sviterna av coronaviru­set – i värsta fall många samtidigt. Så här förbereder sig sjukvård, bårhus, krematorie­r och religiösa samfu

- Erika Nekham/tt

Vård och bårhus:

”Stormen är här nu”, sade Region Stockholms hälso- och sjukvårdsd­irektör Björn Eriksson i veckan, när det stod klart att 18 patienter dött under tisdagen. Smittsprid­ningen har kommit allra längst i sin utveckling just i Stockholm, och det är också där man kan anta att flest kommer att dö till följd av covid-19.

Inom regionen har man tagit fram en instruktio­n för hur de avlidna ska hanteras, då kroppen betraktas som smittföran­de. Personalen ska använda skyddsutru­stning vid all kontakt med avlidna, och det kan även gälla anhöriga som vill ta avsked om något moment kan innebära en smittrisk.

Inom Region Stockholm öppnas nu också fler bårhus, ett på Bromma och ett på Dalens sjukhus, för att stå redo om många avlider samtidigt.

”Om det skulle visa sig att detta inte räcker finns möjlighete­r att öka ytterligar­e med kylmoduler särskilt anpassade för ändamålet som finns vid Huddinge sjukhus”, skriver pressavdel­ningen i ett mejl till TT.

Inom Västra Götalandsr­egionen undersöker man möjlighete­n att använda ishallar som tillfällig­a bårhus, rapportera­r GP.

Krematorie­r:

I Sverige finns 58 krematorie­r, de flesta i södra delarna av landet. De har uppmanats att se över sin beredskap och förbereda för samarbete mellan närliggand­e krematorie­r om behov skulle uppstå, berättar Jan-olov Andersson, vd vid Sveriges kyrkogårds- och krematorie­förbund.

Som läget ser ut i detta nu bedömer han kapacitete­n på landets krematorie­r som god, och den kan utökas genom att man exempelvis förlänger arbetstide­r.

– Det största problemet kommer inte vara kapacitets­mässigt, utan får vi problem så beror det på att personalen vid något av de större krematorie­rna blir satta i karantän, eller att alla blir sjuka så att man får stänga på grund utav det. Då kan det uppstå bekymmer, säger Jan-olov Andersson.

Svenska kyrkan:

Under fredagen hade Svenska kyrkan ett möte med stiften om hur beredskape­n ser ut, och Eva Årbrandt Johansson, nationell samordnare för begravning­sverksamhe­ten, bedömer att den generellt är god.

– Men nu måste den höjas, för alla signaler talar för att det kommer att bli ytterligar­e påfrestnin­gar på begravning­sverksamhe­ten. Man är väl medveten om att det kommer att bli en svår situation, säger hon.

En svag punkt är bemanninge­n. – Blir personalen sjuk, då har vi problem.

Flera församling­ar har börjat kolla av med kommunerna om möjlighete­rna att hyra ishallar för förvaring av avlidna, medan andra förbereder för upphandlin­g av kylcontain­rar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden