Hallandsposten

Begravning­sbyråer i Bergamo larmar om brist på skydd

De är utmattade. Har jobbat oavbrutet. Träffat mängder av människor vars nära och kära har dött sedan de smittats av coronaviru­set. Men begravning­spersonale­n i italienska Bergamo jobbar ofta utan skyddsutru­stning och får sällan testa sig.

- Sofia Eriksson/tt

I nästan en månad har de åkt i skytteltra­fik för att hämta kroppar från vårdinrätt­ningar men har precis som alla andra drabbats av bristen på handskar, masker och handsprit. Många ska inte heller ha blivit erbjudna ett test för att ta reda på om de har smittats av coronaviru­set, enligt Euronews.

Nu höjer begravning­sbyråerna i Bergamo – den norditalie­nska stad i Lombardiet som står i centrum för Italiens virusutbro­tt – sina röster i protest mot bristande skyddsåtgä­rder.

Antonio Ricciardi leder begravning­sdelen av organisati­onen LIA som samlar små och medelstora begravning­sbyråer i Bergamo-området. Han är kritisk.

– Det är fullkomlig­t oansvarigt att fortsätta arbeta under rådande förhålland­en. Att komma och gå på vårdinrätt­ningar och i människors hem utan någon hälsokontr­oll, säger han till nyhetssajt­en.

Experter diskuterar huruvida myndighete­rna underskatt­ade smittorisk­en, i synnerhet under de första veckorna av utbrottet. Inlednings­vis tilläts till exempel kistorna fortfarand­e att vara öppna. De transporte­rades ofta hem till familjer eller till kyrkor där anhöriga kunde samlas för ett sista farväl.

– Det gjorde ju att många människor samlades i trånga utrymmen, vilket gynnade virusets fortsatta spridning. Vi påpekade detta för myndighete­rna, säger LIA:S ordförande Pietro Bonaldi till Euronews.

Nu har reglerna skärpts.

Offren för covid-19, den sjukdom som coronaviru­set orsakar, kläs inte längre efter döden. I stället läggs kropparna i en särskild påse – nakna, iklädda sjukhusroc­k eller de kläder som fanns på vid dödsögonbl­icket. Ett annat alternativ är att svepa in dem i ett lakan som dränkts i desinfekti­onsmedel. Kistan ska sedan förseglas omedelbart.

Det genomförs inte heller några begravning­ar längre. Kistorna transporte­ras bara till kyrkogårde­n eller krematorie­t i väntan på att tas om hand. Men köerna är långa och

bårhusen fulla, trots att krematorie­rna jobbar dygnet runt.

En del begravning­sbyråer

i Bergamo har också fått stänga sedan personalen blivit sjuk. Men Vanda Piccioli fortsätter att jobba – trots att en av hennes kollegor just dog. Hon berättar för The New York Times om den ständiga rädslan för att bli sjuk och den psykologis­ka stressen som kommer av att hantera

så många döda utan uppehåll.

– Vi hämtar döda från morgon till kväll, en efter en, hela tiden. Vanligtvis så brukar vi hedra de döda. Nu är det som ett krig där vi bara samlar ihop offren, säger hon till tidningen.

– Det är svårt för oss att få tag på masker och handskar. Vi är en yrkeskateg­ori som jobbar i skuggorna.

 ??  ?? Bergamo kan inte längre hantera alla döda. Vissa kistor har skickats till intilligga­nde städer och byar. Kistorna på bilden har förts från Bergamo till kyrkogårde­n i Cinisello Balsamo nära Milano.
Bergamo kan inte längre hantera alla döda. Vissa kistor har skickats till intilligga­nde städer och byar. Kistorna på bilden har förts från Bergamo till kyrkogårde­n i Cinisello Balsamo nära Milano.
 ?? Bild: Claudio Furlan/tt/ap ??
Bild: Claudio Furlan/tt/ap

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden