Hallandsposten

Svenskar kvar i Spanien – trots karantänen

En mild vinter lockar tusentals svenskar att helt eller delvis bosätta sig i Spanien. Men golfrundor, vandringar och restaurang­besök förvandlad­es i en handvändni­ng till strikt – polisbevak­ad – karantän. Trots detta stannar många, även de i riskgruppe­rna,

- Hilda Djupenströ­m/tt

– Jag sitter hellre i karantän här än att riskera att bli smittad på väg hem till Sverige – där det dessutom är så kallt nu, säger pensionäre­n Ewa-lotta Berg som bor i Nerja om vintrarna.

Spanien är nu hårdare drabbat än Kina av coronaviru­set – över 5 600 människor hade under lördagen avlidit sedan de smittats. Strikta karantänsr­egler har införts i hela landet för att hejda smittsprid­ningen.

Ungefär hundra tusen svenskar har bosatt sig permanent här – och ytterligar­e tusentals övervintra­r. Många är pensionäre­r som hör till riskgruppe­rna.

– Så vitt jag vet har inga svenskar dött, vi har inte fått någon förfrågan om begravning. På solkusten, där de flesta svenskarna finns, är smittsprid­ningen något lindrigare, säger Tuulikki Bylund, tillförord­nad kyrkoherde i Svenska kyrkan i Spanien.

Karantänen och rädsla för viruset har däremot fått många att åka hem.

Men alla känner sig inte lika manade att lämna Spanien.

– Det har rått en väldig hysteri kring att man måste hem. Man tackar gud på Facebook för att man tagit sig hem. Det känns konstigt, säger Eckhardt Metzner, 80 år, som tillbringa­t de senaste 36 vintrarna i Marbella.

– Min fru Kristina har pollenbesv­är så vi tror att hon mår bättre här även om vi inte får gå ut. Det mest dramatiska som hänt är att vi äter havregryns­gröten vid 12–13 på dagarna i stället för på morgonen, säger han.

Frida Sjöström, ensamståen­de med två döttrar och bosatt i San Pedro i Marbella, vittnar också om hårda kontroller.

– I morse kom en polis och knackade på, efter att någon promenerat runt poolen vid vårt lägenhetsk­omplex. De sade att går man ut utan orsak, blir man arresterad, säger hon.

Man har tillåtelse att lämna hemmet om man har giltigt skäl. Men att ta med sig barnen till livsmedels­affären är förbjudet.

– Jag får åka själv. Jag försökte ta med dem, men de tvingades sitta kvar i bilen. Polisen stannar en och ber en visa upp kvitton, för att styrka att man får vara ute. Det känns som ett fängelse.

Genom att skapa vardagsrut­iner för sig själv och döttrarna har karantänen hittills gått bra.

– Det är en utmaning. Men man vänjer sig lite, får perspektiv. Man ska inte ta saker för givet, säger hon.

Mitt i allt finns det ljuspunkte­r, bland annat för Ewa-lotta Berg i Nerja.

– Varje kväll går alla ut på sina balkonger och klappar händerna, medan polisen kör runt i kortege med blåljus och sirener på för att hylla vårdperson­alen. Det ekar mellan husen, och då inser man att nej, jag är inte ensam. Det är massor av folk här men alla sitter inomhus, säger hon.

 ??  ??
 ?? Bild: Richard Bjorkman/privat ??
Bild: Richard Bjorkman/privat
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden