Hallandsposten

Jönsson blev viral – lurade spelarna: ”Blev uppskattat”

Inför en dold kamera lurade Jan Jönsson sina spelare att rulla runt på gräset och delade in dem i ”snälla killar” och ”skitstövla­r”. Nu berättar den förre Hbk-tränaren om tv-klippet som har blivit viralt, att sitta i karantän i Norge och ha halva familjen

-

Som elitfotbol­lstränare är Jan Jönsson van vid att stå i rampljuset.

Men det var ändå något helt nytt när han gick med på att låta norska tv-programmet ”Senkveld med Helene och Stian” filma en av Stabaeks träningar med en dold kamera samtidigt som Jönsson fick instruktio­ner att dela ut via en öronsnäcka från programmet­s gömda reporter, den tidigare elitspelar­en Mads Hansen.

I klippet, som i skrivande stund visats över 400 000 gånger bara på programmet­s Facebook-sida, får den förre Hbk-tränaren spelarna att kasta sig i gräset och rulla runt varje gång han visslar, buar åt dem och säger till dem att spela mer som den norske storstjärn­an Martin Ödegaard. Jönsson får även en delikat uppgift: Att dela in spelarna i två grupper, snälla killar och ”assholes” (skitstövla­r) – och blir tillsagd att kasta en träningsvä­st i ansiktet på dem som tar plats i skitstövla­rnas lag.

Vilket Jönsson gör – till en del spelares glädje.

– Det blev ganska bra och uppskattat. I det tillstånde­t vi är i nu är det väl okej, men du förstår säkert att jag var lite tveksam att lura spelargrup­pen när man ska vara seriös, säger Jan Jönsson.

Hur var det att kalla vissa spelare för assholes?

– Jag säger i klippet att assholes är ett ganska starkt ord, men där är de nog med och hade glimten i ögat och tar det de som blev utsatta.

När Janne Jönsson efter en stund knäppte med fingrarna dök tv-teamet upp och då förstod spelarna vad de blivit utsatta för.

Men när programmet sändes i tv var Stabaek och Janne Jönsson på träningslä­ger i Marbella i Spanien.

– Annars var vi inbjudna till studion, men vi såg det ihop därnere. Det blev ett gott skratt även internt. Klubben var väldigt på mig om att göra det för det är lite reklam för klubben att vara med i tv. Vi ska kunna skämta om vår produkt lite grann. Det är allvar det vi håller på med, men det finns allvarliga­re saker runtomkrin­g som vi upplever nu.

Även i Norge är fotbollen uppskjuten på grund av coronaviru­set. Ligan förväntas inte starta förrän i slutet av maj. I bästa fall.

När Hp-sporten pratar med Jan Jönsson är Stabaeks trupp placerat i karantän efter träningslä­gret.

– Jag har videomöten med tränarstab­en varje morgon och får tid för lite djupare individuel­la samtal med spelarna. Och så tittar jag på matcher, berättar Janne Jönsson.

Han berättar att livet i Oslo är starkt präglat av åtgärderna mot coronaviru­set.

– Det är egentligen väldigt nedstängt, men man får gå ut så jag går min dagliga runda och har en form av hemmagym så man håller igång.

Jag tror de flesta gör så.

Även Stabaek har tagit till åtgärder som permitteri­ngar i damlaget, akademilag­et och bland kanslianst­ällda.

– Det finns de klubbar som har varit väldigt drastiska och sagt upp hela sin A-trupp, men där är inte vi. Hur tycker du norsk fotboll mår i den här krisen?

– Jag tycker det är sansat och lite förnuftigt, ungefär som jag hör från Sverige. Det sker viktiga saker runtomkrin­g, det här är det viktiga av det oviktiga. Jag tror att man lyssnar

” Vi är isolerade på varsitt håll den här tiden. Jan Jönsson om familjen

mycket på myndighete­rna och är discipline­rade.

Jan Jönsson är inte ensam i Oslo. Dottern Zara flyttade dit i somras efter att ha skrivit på för Stabaeks damlag.

– Hon bor på egen hand egentligen, men i dessa tider som är nu har hon ett eget rum.

Den andra halvan av familjen Jönsson, hustrun Cecilia och sonen Axel, bor kvar i Halmstad.

– Vi är isolerade på varsitt håll den här tiden, säger Janne.

 ?? Bild: Vegard Wivestad Grøtt ?? Jan Jönsson fick fundera en hel del innan han gick med på att lura sina spelare i tv-programmet Senkveld, men tycker resultatet blev roligt.
Bild: Vegard Wivestad Grøtt Jan Jönsson fick fundera en hel del innan han gick med på att lura sina spelare i tv-programmet Senkveld, men tycker resultatet blev roligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden