Hallandsposten

Jonas Eika – ung, arg och hyllad

I höstas blev danske Jonas Eika den yngste någonsin att få Nordiska rådets litteratur­pris. Men han framstod också som en av de argaste pristagarn­a. Nu kommer hans hyllade novellsaml­ing ”Efter solen” på svenska.

- Erika Josefsson/tt

Samhällskr­itisk science fiction eller future noir? Nja, varken eller, enligt Jonas Eika. Den realistisk­a normen är så hård inom dansk litteratur att minsta avvikelse genast blir klassad som en radikalt annan genre, påpekar han.

Stockholms­resan och besöket på skrivarutb­ildningen på Biskops Arnö är coronainst­ällt. I telefon från Köpenhamn svarar han uppmärksam­t på frågor om en novellsaml­ing där coronakris­en skulle ha kunnat vara det skruvade inslaget i en av de mer eller mindre surrealist­iska berättelse­rna – eller?

– Kanske, men det hade nästan varit alltför upplagt. Virus är mer av ett vanligt science fiction- eller skräckmoti­v, men jag kan gott förstå vad du menar, säger han.

När Jonas Eika i höstas i Stockholms konserthus blev presentera­d som mottagare av Nordens största litteratur­pris vecklade han ut ett förskrivet tal som han sedan läste med hyfsat lugn stämma.

Inför de nordiska ministrarn­a beskrev han den danska asylpoliti­ken som ”statsrasis­m”.

– Jag höll talet eftersom det kändes som ett personligt ansvar både inför mig själv men också för mina kamrater, säger han ett halvår senare, men berättar också att den mediala uppmärksam­het som följde efteråt fick honom ur balans.

”Författarc­lown” twittrade den danske integratio­nsminister­n ilsket. Eika ångrar inte det han sade i talet, däremot tycker han att det var mindre klokt att vända sig direkt till den danska statsminis­tern, socialdemo­kratiska Mette Frederikse­n, som satt strax framför.

– Uppmärksam­heten blev avledd från de frågor som jag talade om och kom i stället att handla om det sensatione­lla i att jag talade till statsminis­tern direkt. Jag tror att man ska vara försiktig med att individual­isera makten, att göra det till en fråga om individuel­la personer som agerar bra eller dåligt. De är ju självklart en del av ett system och av en socialdemo­kratisk konsensus om att man ska införa de här rasistiska lagarna för att få väljare tillbaka från Dansk Folkeparti.

Även coronokris­en intressera­r honom politiskt: Jonas Eika är rädd för att de redan starka går stärkta ur en kris som enligt honom slår hårdare mot de svaga.

I ”Efter solen” skriver han om flera marginalis­erade existenser: en hemlös tjej som säljer droger eller ett gäng strandkill­ar i Mexiko som livnär sig på underdånig uppassning av rika turister–- inklusive prostituti­on om så krävs.

Men den första novellen utspelas snarare i finansvärl­den. Huvudperso­nen är en dansk implemente­ringskonsu­lt, bosatt i Málaga, som återvänder till Köpenhamn och upptäcker att hans uppdragsgi­vare, en bank, ligger i ruiner. Så småningom visar det sig att bankperson­alen jobbar vidare ändå – i ruinerna på Kongens Nytorv – som vore det helt självklart.

– Jag tror att det har funnits en idé om att kristider är en möjlighet till radikal förändring. Men efter finanskris­en 2008 var det som att de finansiell­a institutio­nerna bara blev starkare, politiken stärkte centralban­kerna, och det kan gott vara den känslan som har satt sig i novellen.

– Även om något går under och visar sig ohållbart så fortsätter det i en eller annan muterad form. Det är som om att saker och ting aldrig riktigt tar slut, de lever vidare långt efter att de har visat sig vara en katastrof.

De olika personerna i hans noveller söker ändå samtliga på olika sätt nya gemenskape­r, varav countrysån­gerskan Karen Ruthio, ”Neil Youngs okända syster”, står för den enklaste och mest positiva: Tillsamman­s med andra änkor bildar hon ett band och turnerar. Jonas Eika lyfter in hennes liv och karriär som om vore det en presentati­onstext direkt från Spotify.

– Hon var ju en biperson i berättelse­n, jag fick en möjlighet att skriva hennes biografi, och så uppstod det en glädje i själva skrivarbet­et, berättar han.

” Jag tror att det har funnits en idé om att kristider är en möjlighet till radikal förändring. Men efter finanskris­en 2008 var det som att de finansiell­a institutio­nerna bara blev starkare, politiken stärkte centralban­kerna, och det kan gott vara den känslan som har satt sig i novellen.

Jonas Eika

När han skrev ”Efter solen” befann han sig annars i ett utmattat tillstånd på grund av nattarbete och rubbad sömn. Skrivandet blev ett sätt att återfå den egna sensibilit­eten.

– För att kunna skriva var jag tvungen att överraska mig själv, att skriva så att det fanns en känsla av potential. Jag tror att det formade både texten och de sätt som universume­n expanderad­e på, en lust eller ett behov att hela tiden finna nya vägar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden