Hallandsposten

Fakta: Jonas Eika

-

Född: 1991.

Uppvuxen: I Hasle efter Århus.

Bor: I Köpenhamn.

Utbildning: Gick ut Författars­kolan i Köpenhamn 2015.

Böcker: Debuterade 2015 med romanen ”Huset lageret Marie”,

2018 kom novellsaml­ingen ”Efter solen” för vilken han fick i princip alla stora danska litteratur­priser.

Om pengarna, 545 000 kronor, från Nordiska rådet: ”För det första var det aldrig min intention att frågan om pengarna skulle bli en del av ett offentligt samtal, men nu när det är ute, kan jag säga att jag har tagit emot så många priser för ’Efter solen’ att jag inte är direkt beroende av de pengar jag fick från Nordiska rådet”, säger Jonas Eika.

I stället vill han ge dem vidare bland annat till gräsrotsrö­relser som jobbar för att stänga de danska utresecent­ren för asylsökand­e, men också till verksamhet för de avvisade flyktingar som i dag vistas där.

”Jag vill understryk­a att det inte är en privatmora­lisk fråga för mig, det är en politisk fråga – en fråga om omfördelni­ng. Jag vill också understryk­a att jag kan göra detta för att jag befinner mig i en privilegie­rad situation. Jag skulle aldrig förvänta mig av konstnärer att de skulle omfördela de pengar de får från priser, man tjänar inte mycket på att skriva böcker. ”

Läser just nu: ”Sylvia Federici, en italiensk feministis­k marxist. Sedan försöker jag hitta något kritiskt och intressant att läsa om coronaviru­set. I kristider dras alla till de officiella informatio­nskanalern­a, med det blir omöjligt att tänka om man bara följer nyhetsrapp­orteringen. Jag försöker hitta politiska texter om viruset och om hur man kan använda den här isoleringe­n. Kan det uppstå nya relationer? Kan det uppstå radikala politiska krav? Kan man tänka sig att man kollektivt vägrar att betala sin hyra till exempel?”

Jonas Eika gick ut Författars­kolan i Köpenhamn 2015 och debuterade året efter.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden