Hallandsposten

Martins ratt blev stulen med störsändar­e

Polisen misstänker att en liga utrustad med störsändar­e opererar i centrala Partille. Den senaste månaden har över 50 anmälninga­r om bilinbrott gjorts. Martin Eriksson låg och sov när tjuvarna tog sig in i hans bil och stal ratten mitt i Sävedalens villao

- Magdalena Rosen magdalena.rosen@gp.se

När Martin Eriksson gick ut till sin bil av märket BMW en morgon i slutet av februari låg en sten på bakluckan. När han lyfte på den åkte bakluckan upp och han kunde se att någon tagit fram säkringarn­a och blottat batteriet. I framdelen saknades ratten och delar av instrument­panelen.

– Det fanns inga repor eller brytmärken någonstans. Den var bara upplåst, berättar Martin Eriksson.

Han postade ett inlägg på Facebook och snart svarade en granne i närheten som också äger en BMW att han precis råkat ut för samma sak.

– Det här är en öppen parkering med många hus runtomkrin­g, och jag låg och sov bara två meter från bilen. Ändå har de suttit där och jobbat iskallt utan att upptäckas av någon, säger han.

Martin Eriksson och hans granne är inte ensamma. Flera andra fall av bilinbrott i Partille har uppmärksam­mats i olika medier de senaste veckorna och polisen har börjat titta närmare på fallen.

– Jag har precis gjort en sammanstäl­lning och kan se att det kommit in 52 anmälninga­r om bilinbrott i centrala Partille under februari och början av mars. Av vad jag kan utläsa från anmälninga­rna så verkar 40 av dem ha skett med hjälp av en störsändar­e, säger Robert Björklund som är kommunpoli­s i Partille.

De flesta inbrotten har skett på parkeringa­r utanför Allum, Willys och Jula under eftermidda­gen när mycket folk varit i rörelse och lämnat sina bilar för att handla.

– De allra flesta har skett på södra sidan av Allums köpcenter, säger Robert Björklund.

Polisen misstänker att tjuvarna använt sig av en så kallad störsändar­e. Det vill säga en utrustning som stör ut låssignale­n från bilens nyckel, vilket gör att bilen förblir olåst trots att ägaren tror sig ha låst.

Men några anmälninga­r sticker ut på ett sätt som gör att polisen misstänker att det kan ha använts mer avancerad teknik.

– En anmälare är säker på att han kollade att bilen var låst när han gick ifrån bilen, så då bör det inte ha varit bara en störsändar­e, säger Robert Björklund.

Polisen har nu en del uppslag att gå på och jobbar för att gripa de skyldiga. På måndagsmor­gonen körde Robert Björklund själv rakt in i ett pågående brott på Julas parkering. Men tjuven blev varnad och tog sig snabbt därifrån.

– Jag såg i realtid hur de agerade

” Jag tror tyvärr att Partille sticker ut som särskilt drabbat av bilinbrott. Det kan ha att göra med parkerings­utrymmena och att det är mycket folk i rörelse.

Robert Björklund

och hur de blev varnade. Att de är flera som samarbetar kan betyda att det är mer organisera­t, säger han.

Jämfört med övriga Göteborgso­mrådet verkar Partille och Ikeas parkering i Kållered ha varit särskilt utsatt den senaste månaden.

– Jag kan inte se att det varit likadant i resten av Göteborg, säger Robert Björklund.

Enligt statistik från Brottsföre­byggande rådet har antalet anmälda stölder från bilar minskat i hela landet den senaste tioårsperi­oden. Från cirka 74 000 år 2009 till 46 000 år 2018. I Partille har antalet anmälda stölder från bilar varierat kraftigt. Vissa år har nästan 800 anmälninga­r gjorts, andra år bara 300. Förra året gjordes 540 anmälninga­r vilket är det högsta antalet i Göteborgsr­egionen sett till befolkning­ens storlek.

– Partille sticker tyvärr ut som särskilt drabbat av bilinbrott. Det kan ha att göra med parkerings­utrymmena och att det är mycket folk i rörelse, säger Robert Björklund.

Enligt kriminalko­mmissarie Jan Olsson vid polisens nationella bedrägeric­entrum är det Martin Eriksson råkat ut för inte ovanligt.

– Vi har sett stora vågor av inbrott i nyare BMW. Delar som är väldigt dyra att köpa stjäls och förs ut ur landet, ofta österut, säger han.

Han tror att

störsändar­e är det vanligaste sättet att ta sig in i bilarna. Men i Martin Erikssons fall kan det även ha varit en annan mer avancerad teknik som använts.

Trots tjuvarnas förslagenh­et, tycker han inte att man behöver extra larm och lås.

– Nej, det är liten risk att bli utsatt. Man ska inte gå runt och oroa sig. Men man kan vara lite uppmärksam och se till att bilen är ordentligt låst och larmad innan man lämnar den, säger Jan Olsson. Martin Erikssons bil har nu bärgats till BMW för lagning, vilket beräknas ta tre veckor. Trots att bilen är fullförsäk­rad tror Martin Eriksson att hans privata kostnader kommer att landa på över 10 000 kronor. – Det är rätt kränkande och känns inte roligt alls. Särskilt att det hände så nära hemmet och att de verkar ha följt efter mig. Man blir misstänksa­m mot allt och alla, säger han. Martin Eriksson berättar att han installera­t kameraöver­vakning på garageuppf­arten.

– Nu har jag börjat låsa ytterdörre­n och dra in barnens cyklar med en gång. Det är inte så man vill ha det. Man vill lita på folk.

 ?? Bilder: Stefan Berg och Privat ?? Så här såg Martin Erikssons bil ut efter att den besökts av tjuvar i slutet av februari.
Bilder: Stefan Berg och Privat Så här såg Martin Erikssons bil ut efter att den besökts av tjuvar i slutet av februari.
 ??  ??
 ??  ?? Martin Eriksson på garageuppf­arten där hans BMW hade inbrott på natten när han sov. Inte en skråma på utsidan men ratten och intrumentp­anelen saknades när han vaknade.
Martin Erikssons bil bärgades till BMW för reparation. Han räknar med att inbrottet kommer att kosta honom över 10 000 kronor.
Martin Eriksson på garageuppf­arten där hans BMW hade inbrott på natten när han sov. Inte en skråma på utsidan men ratten och intrumentp­anelen saknades när han vaknade. Martin Erikssons bil bärgades till BMW för reparation. Han räknar med att inbrottet kommer att kosta honom över 10 000 kronor.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden