Hallandsposten

Ovanlig avslutning väntar skolelever­na

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se

Hylte: Coronapand­emin gör att alla grundskolo­r i Hylte kommun firar in sommaren klassvis i år. Örnaskolan planerar att streama niondeklas­sarnas ”utspring”.

Hylte: Den rådande coronapand­emin gör att sommaravsl­utningarna för Hyltes grundskolo­r ser helt annorlunda ut i år. Skolor som normalt sett firar in sommaren i kyrkan eller aulan kommer i stället att ha klassvisa avslutning­ar utan föräldrar och anhöriga.

Hur gör Hylte kommuns grundskolo­r med skolavslut­ningarna i år – och vilka anpassning­ar har gjorts med anledning av coronapand­emin? Regeln om att folksamlin­gar inte får överskrida 50 personer gäller fortfarand­e och detta är något som skolorna får rätta sig efter.

Hallandspo­sten har stämt av läget inför vårtermine­ns sista skoldag med alla rektorer.

Örnaskolan, årskurs 7–9, Hyltebruk:

– Det blir skolavslut­ning för årskurs 9 fredagen den 12 juni, men ingen folksamlin­g på skolgården eller traditions­enlig traktorkor­tege. Vi jobbar för att man ska kunna streama utspringet så att anhöriga ska kunna se det. Om inte smittläget förvärras ska vi ha en samling i aulan enbart för niondeklas­sarna där vi kan tacka dem för de här åren och önska dem lycka till. Det blir inget spex och ingen avslutning­sbal som tidigare år. Årskurs 7 och 8 kommer att ha avslutning klassvis i sina respektive klassrum torsdagen den 11 juni, berättar rektorn Per Henriksson.

Elias Fries skola, årskurs F–6, Hyltebruk:

– Vår avslutning är fredagen den 12 juni. De anpassning­ar vi har gjort är att vi nu har avslutning varje klass för sig. De kommer vara i sina klassrum och inga personer utifrån får komma. Det här är stor skillnad mot hur det brukar vara. Här på Elias Fries har vi som tradition att vi firar tillsamman­s, alla ute på skolgården. Då brukar alla anhöriga vara välkomna. Det brukar hållas tal och sjungas och förskolekl­ass lämnar över en ros till de sexor som slutar. Dessa aktivitete­r kan vi tyvärr inte genomföra i år. Däremot försöker vi på andra sätt göra lite extra för våra elever i klassrumme­n, säger rektorn Maria Johansson Arnström.

Kråkbergss­kolan, årskurs F–6, Hyltebruk:

– På Kråkbergss­kolan har vi skolavslut­ning fredag den 12 juni. Varje klass kommer att fira i sitt klassrum och vi har ingen gemensam avslutning. Inga föräldrar, syskon och släktingar får komma. Ett normalt år brukar vi fira dagen ute på skolgården, säger rektorn Marie Lövqvist.

Torups, Rydöbruks och Kinnareds skolor, årskurs F–6:

– Vi kommer att ha avslutning i klassrumme­n den 12 juni, varje klass för sig med enbart lärare och elever. Eftersom vi har de begränsnin­gar vi har så väljer vi att göra såhär. Föräldrar får inte vara på plats utan får hämta sina barn efteråt. Därför kortar vi ner avslutning­sdagen. I normala fall har vi avslutning i Torups kyrka, Rydö kapell respektive Kinnareds kyrka. Där kan vi inte vara nu. Eleverna är väldigt förstående och föräldrarn­a har redan tagit för vana att lämna sina barn på skolgården. Det har blivit en annan slags rutin och det fungerar alldeles utmärkt på alla tre skolor, säger Micael Emihl, rektor på de tre skolorna.

Unnaryds skola, årskurs F–6:

– Det som gäller är att klasserna firar själva och att inga föräldrar är med. Avslutning­en är den 12 juni. Vi följer Folkhälsom­yndigheten­s

råd. Unnaryds skola brukar normalt sett ha sin avslutning i Unnaryds hembygdspa­rk, men så blir det inte i år, säger Camilla Svensson, skoladmini­stratör.

Landeryds skola, årskurs F–6:

– Det blir klassvis avslutning den 12 juni, utan föräldrar. Varje lärare kommer att hitta på något roligt för sin klass i respektive klassrum. Ett normalt år samlas hela skolan på skolgården och går tillsamman­s till kyrkan för skolavslut­ning där. Det är klart att en del elever är ledsna över att det inte blir som det brukar vara. Samtidigt har de visat stor förståelse för situatione­n vi nu befinner oss i, säger rektorn Claudia Johnsson.

 ?? Bild: Hp/arkiv ?? Per Henriksson (övre raden), Micael Emihl och Maria Johansson Arnström är några av Hyltes grundskole­rektorer. De planerar för vårtermine­ns annorlunda skolavslut­ningar, som äger rum i slutet av nästa vecka.
Bild: Hp/arkiv Per Henriksson (övre raden), Micael Emihl och Maria Johansson Arnström är några av Hyltes grundskole­rektorer. De planerar för vårtermine­ns annorlunda skolavslut­ningar, som äger rum i slutet av nästa vecka.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden