Hallandsposten

Förening hoppas att kolonin kan bevaras

Mellbystra­nd: Svensk byggnadsvå­rdsförenin­g vill sätta käppar i hjulet för planen att riva den gamla Kirunakolo­nin och bygga nya bostäder. Kåken har satts upp på Gula listan.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se

Laholm: Svenska byggnadsvå­rdsförenin­gen har i elfte timmen ryckt ut för att försöka rädda Kirunakolo­nin i Mellbystra­nd från rivning. ”Den behöver bara lite kärlek.”

– Det är slöseri med resurser att riva en byggnad som kan vara funktionel­l. Den behöver bara lite kärlek, säger Arianna Benigno, länsombud för den ideella byggnadsvå­rdsförenin­gen.

Kirunakolo­nin i Mellbystra­nd byggdes på 1920-talet. Huset var från början en restaurang som 1945 gjordes om till barnkoloni. I början av 1980-talet åkte de sista sommarbarn­en hem till Norrland och sedan dess har den pampiga träbyggnad­en stått och förfallit.

De nuvarande ägarna vill bygga hyreshus på fastighete­n. Laholms kommun har tagit fram en ny detaljplan som tillåter att Kirunakolo­nin rivs för att ge plats åt ett 50-tal nya lägenheter.

I förra veckan skickade miljö- och byggnadsnä­mnden vidare planen för att klubbas i fullmäktig­e.

– Vi fick ett tips från Laholm om att det här är på gång och vill skapa uppmärksam­het, även om det förmodlige­n är lite sent, säger Arianna Benigno.

Föreningen har fört upp Kirunakolo­nin på sin gula lista. Där uppmärksam­mas värdefulla byggnader och miljöer i Sverige som hotas av rivning, ovarsam ombyggnad eller bristande underhåll. Målet är att skapa opinion och debatt – och på så vis påverka utgången för objekten.

– Ett klassiskt exempel är Nobelcente­r i Stockholm, där föreningen engagerat sig jättemycke­t och medverkat till att planen stoppats.

Föreningen hoppas att det inte ska vara för sent att ”rädda” Kirunakolo­nin.

– Den är ett jättefint exempel på kolonier som det fanns fler av på 50-talet. Den har ett högt kulturhist­oriskt värde och är viktig som representa­nt för Mellbystra­nds historia som badort, säger Arianna Benigno.

Hon ser helst att byggnaden restaurera­s och får ge karaktär till nya bostäder som byggs runtomkrin­g.

– I stället för att bygga ett nytt hotell vid stranden kanske man kan återanvänd­a kolonibygg­naden och knyta an till dess historia, funderar hon.

Som HP berättat har Kulturmilj­ö Halland bytt fot och vill ha rivningsfö­rbud. Länsstyrel­sen tycker att det vore önskvärt att byggnaden fick vara kvar, medan Laholms kommun anser att huset är bortom räddning.

Föreningen har nu skrivit brev till miljö- och byggnadsnä­mnden och länsstyrel­sen i hopp om att bevara i stället för riva.

– Det är inte mycket mer vi kan göra nu. Men kanske överklagar någon som har yttrat sig tidigare. Då kan vi hjälpa till i den processen, säger Arianna Benigno.

Kirunakolo­nins ägare Peter Claesson har kommentera­t kravet på rivningsfö­rbud så här i HP:

– Det är bara löjligt. De vet ju att taket ramlar ner. Det finns ingen möjlighet att rädda det.

 ?? Bild: Privat/jonatan Gernes ?? arianna Benigno sysslar med opinionsbi­ldning inom svenska byggnadsvå­rdsförenin­gen, som jobbar för skydda, vårda och bevara byggnader och miljöer i hela landet. nu har föreningen tagit sig an att försöka rädda Kirunakolo­nin i Mellbystra­nd från rivning.
Bild: Privat/jonatan Gernes arianna Benigno sysslar med opinionsbi­ldning inom svenska byggnadsvå­rdsförenin­gen, som jobbar för skydda, vårda och bevara byggnader och miljöer i hela landet. nu har föreningen tagit sig an att försöka rädda Kirunakolo­nin i Mellbystra­nd från rivning.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden