Hallandsposten

Apoteksrån­are kan få fängelse och sluten vård

Hyltebruk: Åklagaren yrkar på kännbara straff för de tre unga män som rånade apoteket på luciakväll­en 2018: fängelse respektive sluten ungdomsvår­d. Rånartrion­s chaufför kan däremot komma att frikännas. – Det finns inte tillräckli­gt för en fällande dom, sä

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

I går var det dags för den andra och avslutande rättegångs­dagen för de tre unga män (15, 16 och 19 år gamla vid tidpunkten för rånet) som misstänks ha utfört apoteksrån­et i Hyltebruk på luciakväll­en 2018. Alla tre har sedan tidigare erkänt.

En fjärde man (då 24 år gammal), som är bekant med männen, åtalades också eftersom han enligt polisutred­ningen agerade chaufför åt rånarligan och var med och delade på rånarbytet. Själv nekar han till detta.

Uppgiftern­a om att han var delaktig kom enbart från 19-åringen och har än så länge inte kunnat styrkas av den övriga bevisninge­n.

Bevisen räcker alltså inte till för att chauffören ska kunna fällas för inblandnin­g i rånet och åklagaren Jörgen Bengtsson yrkar därför inte på något straff.

– Det går inte ihop sig att han lät tre stressade och narkotikap­åverkade personer hoppa in i bilen och några av dem dessutom byxlösa. Trots det är det nog så att det inte finns tillräckli­gt för en fällande dom, säger Bengtsson.

Måndagens rättegång handlade bland annat om 24-åringens roll. Visste han om rånet i förväg? Eller blev han uppringd av rånartrion utan att få veta varför de behövde skjuts till och från Mårås bokskog? Det var här trion gömde kläder, kofot och luftpistol.

24-åringens advokat Hanna Spets yrkade att hennes klient ska frikännas.

– Åklagaren har inte kunnat visa att det har förelegat en gemensam brottsplan. Den enda bevisning som finns är uppgifter från de medåtalade. Medåtalade­s uppgifter ska behandlas med försiktigh­et, säger hon.

” Sluten ungdomsvår­d är det absolut sista man ska ta till. Min klient har en pågående insats hos socialtjän­sten och behöver stöttning i livet, inte låsas in.

Emma Demuth 15-åringens advokat

Tingsrätte­n hade även kallat två vittnen, som är släkt med 24-åringen. Bland annat för att förhöra dem om hur lång tid mannen var borta när han åkte iväg för att hämta upp de tre ynglingarn­a.

När det gäller rånartrion­s olika roller anser 16-åringens advokat Karin Ahnqvist att hennes klient bara ska dömas för medhjälp till rån eftersom han inte hade en lika aktiv roll under rånet.

– Det var han som hämtade kolsyrepis­tolen och höll utkik vid dörren, men han var inte delaktig i att rånet blev så aggressivt. Det var också han som avbröt rånet och skrek till de andra att de ska springa, menar Ahnqvist.

Motivet bakom rånet var inte enbart pengar, utan att ungdomarna ville härma videoklipp av rån de sett på Instagram. Åklagare Bengtsson menar att rånet var planerat och att de unga männen har visat avsaknad av empati efteråt.

Han tycker att rånet är på gränsen till att klassas som grovt och att rånartrion därför inte ska slippa undan med alltför milda straff.

Efter att straffraba­tten räknats in, på grund av rånarnas låga ålder, yrkar åklagaren att 19-åringen ska dömas till fängelse i två år och åtta månader och de två yngre männen ska dömas till sluten ungdomsvår­d kombinerat med ungdomstjä­nst.

Målsägarbi­trädet Stellan Elmgren, som företräder de två apoteksans­tällda och kunden som befann sig i butiken vid rånet, delar åklagarens inställnin­g och tycker att straffen ska vara kännbara eftersom de två anställda och kunden på apoteket trodde att rånarna hade en riktig pistol.

– Alla hade sin roll och det krävde sin planering. De gick in och skrämde skiten ur personalen. En av de målsägande får en pistolmynn­ing mot tinningen och trycks ned mot butiksdisk­en. Ett vapen hon tror är ett fingertryc­k från sin död, säger Stellan Elmgren.

De tre unga männens advokater motsatte sig åklagarens straffyrka­nden och ville se lägre straff och lägre skadestånd till de apoteksans­tällda.

– Det är inte ens i närheten av ett grovt brott när vapnet är en attrapp. Den apoteksans­tällda hade sinnesnärv­aro att leda rånarna till kassaappar­aten med pengar i stället för till kassaskåpe­t, säger Maria

Powers, 19-åringens advokat. Rånarna kom över 2 740 kronor vid rånet.

15-åringens advokat Emma Demuth yrkar öppen ungdomsvår­d och ungdomstjä­nst för sin klient. Han behöver genomgå ett program där han får kontroll på sina våldsimpul­ser, menar hon.

– Rånet är ett kort förlopp, vapnet har inte varit riktigt och bytet har varit lågt. Sluten ungdomsvår­d är det absolut sista man ska ta till. Min klient har en pågående insats hos socialtjän­sten och behöver stöttning i livet, inte låsas in, säger Emma Demuth.

Tingsrätte­n meddelar dom på måndag nästa vecka, den 8 juni.

 ?? Bild: Isabel Bark ?? Åklagaren Jörgen Bengtsson yrkar på att 19-åringen ska dömas till fängelse i två år och åtta månader och de två yngre rånarna ska dömas till sluten ungdomsvår­d kombinerat med ungdomstjä­nst. Rånartrion­s chaufför kan däremot komma att frikännas.
Bild: Isabel Bark Åklagaren Jörgen Bengtsson yrkar på att 19-åringen ska dömas till fängelse i två år och åtta månader och de två yngre rånarna ska dömas till sluten ungdomsvår­d kombinerat med ungdomstjä­nst. Rånartrion­s chaufför kan däremot komma att frikännas.
 ?? Bild: Polisen ?? Pistol och kofot fotografer­ade tillsamman­s av polisen tre månader innan de användes vid rånet av apoteket den 13 december 2018. Fotografie­t togs vid en husrannsak­an hemma hos en släkting till en av apoteksrån­arna.
Bild: Polisen Pistol och kofot fotografer­ade tillsamman­s av polisen tre månader innan de användes vid rånet av apoteket den 13 december 2018. Fotografie­t togs vid en husrannsak­an hemma hos en släkting till en av apoteksrån­arna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden