Hallandsposten

Påfyllda pooler orsak till låga vattennivå­er

Laholm: En helg med fint väder sätter sina spår i vattentill­gången och LBVA uppmanar till att använda vattnet på ”rätt sätt”. Att fylla poolen är inte att rekommende­ra.

- Josefine Ingvarsson ji@hallandspo­sten.se

” Det märks tydligt att folk fyller sina pooler och vattnar sina gräsmattor.

– Man måste tänka på att dricksvatt­net ska användas till hygien, hälsa och mat, inget annat, säger Mattias Hultin som är chef över driftsenhe­ten.

En sådan helg som var, med höga temperatur­er och solsken, lockar till bad och bevattning. Mattias Hultin säger att man ser ett direkt samband mellan förbruknin­gen och väderleken.

– Det märks tydligt att folk fyller sina pooler och vattnar sina gräsmattor. I norra delen har vi till och med fått låna in vatten från Falkenberg, för att klara förbruknin­gen.

Mattias Hultin

Mattias Hultin menar att det i dag inte finns några tydliga indikation­er på ett bevattning­sförbud, men påpekar att det beror på hur vattnet används.

– Det kan gå snabbt, säger han. Ska man fylla poolen är rekommenda­tionen att använda sig av så kallat tekniskt vatten i stället.

– Man kan ringa företag som spolar, och köpa vatten av dem. Då får man rent vatten men inte dricksvatt­en. Det behöver man inte i sin pool, säger Mattias Hultin.

Just nu går alla verk som är i drift för fullt och det är god vattentill­gång. HP har tidigare skrivit om att det kan bli problem längre fram på grund av förseninga­r i leveransen orsakade av coronaviru­set.

– Normalt sett ökar förbruknin­gen mest i juli när turisterna är här, men vi vet ju inte om det kommer så mycket folk i och med reseförbud­et som vi har i dag på grund av coronaviru­set, kanske blir det inte lika stort tryck som vanligt.

 ??  ??
 ?? Bild: Kenny Hjälte ?? Mattias Hultin, driftschef på Laholmsbuk­tens VA, menar att man nu måste tänka på hur vattnet används. Till exempel, inte fylla poolen med dricksvatt­en.
Bild: Kenny Hjälte Mattias Hultin, driftschef på Laholmsbuk­tens VA, menar att man nu måste tänka på hur vattnet används. Till exempel, inte fylla poolen med dricksvatt­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden