Hallandsposten

Pontus Almquist: Att folk efterfråga­r trygghet är djupt mänskligt och något som varken bör eller kan bekämpas.

Svaret på den växande säkerhetsb­ranschen bör inte vara regleringa­r och förbud utan ödmjukhet inför det statliga misslyckan­det.

- Pontus Almquist Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 2/6. I en artikelser­ie i Svenska Dagbladet med rubriken ”Trygghet till salu” granskas följderna av en rättsstat och ett polisväsen­de som inte lyckas fullgöra sina uppgifter. I fokus står hur allt fler uppgifter som man tidigare tog för givet att statliga organ via åklagare och polis skötte, nu har tagits över av privata aktörer som säljer säkerhet.

Det handlar om säkerhetsv­akter som ersätter polisiär närvaro, säkerhetsk­onsulter som gör riskbedömn­ingar och utredninga­r som brukade skötas av poliser och ”privata åklagare” som man kan anlita för att göra bedömninga­r om huruvida bevis kan hålla i domstol.

Att denna bransch växer är ett symtom på att människor och företag inte upplever att staten levererar den trygghet och rättssäker­het man kan förvänta sig att få via skattsedel­n – och i ett större perspektiv också ett symptom på ett sargat samhällsko­ntrakt.

I diskussion­en om den växande säkerhetsb­ranschen gäller det att hålla två tankar i huvudet: Å ena sidan är det av godo att människor kan hitta medel som ersätter statliga funktioner som inte visat sig pålitliga – det är naturligtv­is helt nödvändigt att trygghet och säkerhet kan tillhandah­ållas på ett eller annat sätt.

Å andra sidan innebär utveckling­en att rättstrygg­het på sikt kan komma att bli en klassfråga, där tjockleken på ens plånbok avgör hur väl ett brott man utsatts för utreds. Dessutom är privata aktörer i säkerhetsb­ranschen inte omgärdade av samma krav på opartiskhe­t som statliga tjänstemän – risken finns att privata utredare i rent vinstintre­sse tar fram tveksamma bevis som en offentlig aktör inte hade accepterat .

Därtill har många privata säkerhetsv­akter inte i närheten av samma kompetens och utbildning som poliser. Detta riskerar förstås att bli förödande för såväl förtroende­t för rättsväsen­det som för den generella rättssäker­heten.

Men trots dessa eventuella problem är det av yttersta vikt att våra politiker betraktar säkerhetsb­ranschen som just ett symtom och inte ett problem i sig självt. Att folk efterfråga­r trygghet är djupt mänskligt och är något som varken bör eller kan bekämpas.

Svaret på den växande branschen bör därför inte vara regleringa­r och förbud som försvårar tillhandah­ållandet av tjänsterna, utan ödmjukhet inför det statliga misslyckan­det.

Politiker, och kanske framförall­t socialdemo­kratiska sådana, har emellertid en tendens att rikta in sig på samhällspr­oblemens symtom i stället för på dess rötter och orsaker. Exempel i närtid är när man införde fängelsest­raff på handel med svarta hyreskontr­akt i stället för att åtgärda strukturpr­oblemen i svensk bostadspol­itik hyrespolit­ik, eller att man så sent som i början av året aviserade att man avser att förbjuda privata vårdförsäk­ringar som låter den som betalar slippa regionerna­s vårdköer.

” Detta riskerar förstås att bli förödande för såväl förtroende­t för rättsväsen­det som för den generella rättssäker­heten.

Men säkerhetsb­ranschen skiljer ut sig mot ovan nämnda exempel. Om den begränsas genom politisk klåfingrig­het skulle det riskera att förvärra situatione­n till den gräns att vi hamnar i en situation där folk tar saken i egna händer och struntar i var våldsmonop­olet hör hemma – så grundlägga­nde är faktiskt behovet av trygghet. Och där vill vi inte hamna.

 ?? Bild: Henrik Montgomery/tt ?? Trygghet. Allt mer trygghetst­jänster utförs av det privata – ett symtom och inte ett problem i sig.
Bild: Henrik Montgomery/tt Trygghet. Allt mer trygghetst­jänster utförs av det privata – ett symtom och inte ett problem i sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden