Hallandsposten

Mänsklig kontakt kan inte ersättas

- Malin Lernfelt Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 2/6. I coronakris­ens spår har många arbetsgiva­re skruvat upp digitalise­ringstakte­n och upptäckt att nödlösning­arna i realiteten har många fördelar. Möten blir mer effektiva och mindre långdragna när de hålls via Zoom, Teams eller Skype i stället för i personal- eller konferensr­ummet.

Beslutsväg­ar har kortats och många verksamhet­er har återupptäc­kt den flexibilit­et och kreativite­t som uppstår när arbetsgiva­re plötsligt tvingas lita på att medarbetar­e tar ansvar och sköter sina uppgifter utan stämpelklo­cka.

Men det finns samtidigt risker med den sköna nya värld som uppstått. Som att man glömmer de – ibland svårmätta – fördelar som finns med att mötas ansikte mot ansikte. Särskilt viktiga är de mellanmäns­kliga interaktio­nerna i offentligf­inansierad­e verksamhet­er som vård, skola och omsorg.

Det är inte samma sak att träffa sin läkare via en app som att gå till vårdcentra­len. Mycket av kroppssprå­ket och detaljerna i den kommunikat­ion som sker i mötet mellan sjukvårdsp­ersonal och patient går förlorad om man inte ses ”på riktigt”. Att ställa rätt diagnos eller ge bra råd är betydligt svårare via dator eller telefon.

Lika problemati­sk som appvården är den pågående lobbyrörel­sen för att ersätta äldreboend­eoch hemtjänstp­ersonal med robotar och kameror. Med argument som förhöjd integritet och ökad livskvalit­et marknadsfö­rs lösningar vars största värde egentligen är att de sparar pengar åt arbetsgiva­ren.

En kamera torkar inga tårar och en robot vet inte vad dina barnbarn heter. Men de är betydligt billigare än undersköte­rskan Gunilla med 30 års erfarenhet. Inte undra på att SKR, Sveriges Kommuner och Regioner och de privata omsorgsarb­etsgivarna är bland de mest positiva och drivande i frågan.

Digitalise­ring har många fördelar och möjlighete­r. Men om vi inte samtidigt identifier­ar de risker som finns och lyssnar på den offentligf­inansierad­e välfärdens profession­er kan vi hamna oerhört snett.

Gamla, sjuka och barn är de stora förlorarna i ett samhälle där vård, skola och omsorg i allt för stor omfattning bedrivs via skärmar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden