Hallandsposten

Barnmordet: Mamman döms till psykiatris­k vård

Halmstad: Mamman som mördade sin fyraårige son döms till rättspsyki­atriskt vård med särskild utskrivnin­gsprövning. Hon ska stanna kvar i häkte till dess att domen vinner laga kraft.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Utlåtandet från Socialstyr­elsens rättsliga råd fick stor inverkan på målet mot mamman. Tveksamhet­erna från de två tidigare utlåtanden som getts om henne, och som dessutom kom fram till helt motstående resultat, landade i förvissnin­g när Halmstad tingsrätt meddelade sin dom på måndagen.

Mamman har erkänt brottet, men redan från börjat ställt sig själv helt frågande till varför det skedde och hävdat att hon inte haft något uppsåt. Och med det som stöd yrkade hennes försvarare Sofia Blomqvist Szabo på att hon befunnit sig i ett psykotiskt tillstånd och därmed inte haft något uppsåt att döda sin pojke. Stöd för den uppfattnin­gen fanns delvis i den andra utredninge­n av mammans psykiska hälsa som gjordes under tiden som rättegånge­n pausades.

Som en följd av resultatet i den utredninge­n borde hon släppas på fri fot, yrkade försvarare­n. Men åklagare Ann-christin Claesson pläderade i stället med det rättsliga rådets slutsatser som utgångspun­kt, och där anses mamman ha agerat utifrån sin ångestprob­lematik.

Den är inte av ett sådant slag att hon bedöms ha utfört mordet utan att ha insikt om det och hon kan därför inte gå fri från straffansv­ar.

Tingsrätte­n kombinerar beslutet att överlämna mamman till rättspsyki­atrisk vård med en särskild utskrivnin­gsprövning. Utredninge­n visar att det finns risk för att hon återfaller i brott.

Domen meddelades efter att tingsrätte­n hållit överläggni­ngar, den är ännu inte skriven i sin helhet. Men lagman Pia Johansson återgav stora delar av rättens resonemang innan rättegånge­n avslutades:

– Hon ska dömas för mord, bevisninge­n som lagts fram är tillförlit­lig och det är uteslutet att någon annan varit på plats i lägenheten. Det är styrkt att pojken dödades genom strypning, fynden vid den rättsmedic­inska obduktione­n talar starkt för att döden orsakades av strypning med snara. Hon har erkänt gärningarn­a och det är bevisat att hon har orsakat döden på det viset hon berättat, redogjorde Pia Johansson.

Angående uppsåtet resonerar tingsrätte­n med stöd av det resonemang som Högsta Domstolen använde efter mordet på dåvarande utrikesmin­istern Anna Lindh, H D:s slutsatser är vägledande och innebar i det fallet att man slog fast att om det finns olika uppfattnin­gar bland sakkunniga i fall som det här är det Socialstyr­elsens rättsliga råds uppfattnin­g som ska vara vägledande.

– Rådet kom fram till att hon haft den handlingsk­ontroll som gör det möjligt att göra en uppsåtsbed­ömning. Hon hade som mål att döda sin son. Gärningen är styrkt och man har bevisat att det var ett uppsåtligt brott. Rätten anser inte att det finns några förmildran­de omständigh­eter, alltså ska det bedömas om mord.

” Hon har erkänt gärningarn­a och det är bevisat att hon har orsakat döden på det viset hon berättat.

Pia Johansson

 ?? Bild: Roger Larsson/arkiv ?? Tingsrätte­n utgår ifrån Socialstyr­elsens rättsliga råds utlåtande om mamman och dömer henne för mord med påföljden att hon ska överlämnas till rättspsyki­atrisk vård, förenat med en särskild utskrivnin­gsprövning.
Bild: Roger Larsson/arkiv Tingsrätte­n utgår ifrån Socialstyr­elsens rättsliga råds utlåtande om mamman och dömer henne för mord med påföljden att hon ska överlämnas till rättspsyki­atrisk vård, förenat med en särskild utskrivnin­gsprövning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden