Hallandsposten

Nu öppnas nya mottagning­ar för utökad testning

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

Halland: Stora delar av landet har haft svårt att svara upp mot regeringen­s krav på en mer generös coronatest­ning, så även Halland. Nu är Region Halland redo att utöka provtagnin­gen av personal. I går öppnade två pandemimot­tagningar, en i Halmstad och en i Varberg.

Den senaste månaden har det tagits runt 740 coronaprov­er i veckan i Halland, varav ungefär en tredjedel varit prover på vård- och omsorgsper­sonal och övriga på patienter. Tanken är nu att provtagnin­gen av personal ska snäppas upp rejält.

– Fortfarand­e handlar det om personer som har symtom och syftet är att få veta vilka som har covid-19 och vilka som kan återgå i arbete, förklarar Maria Löfgren, regionens smittskydd­släkare.

De nya pandemimot­tagningarn­a blir spindeln i nätet för provtagnin­gen och bemannas av läkare, provtagnin­gspersonal och läkarsekre­tare. Rent organisato­riskt är det närsjukvår­den som svarar för driften, men i Halmstad placeras mottagning­en i paviljonge­rna bakom sjukhuset och i Varberg på Skansliden.

– Vi ser en fördel med att vi erbjuder en gemensam struktur för all personal i Halland, så att vi får en samlad bild och ger samma informatio­n kring hur man ska agera på provsvaret, säger Maria Löfgren.

Först ut är vård- och tandvårdsp­ersonal inom Region Halland eller privata verksamhet­er som finansiera­s av regionen. Här ska nu alla som har symptom på covid-19 själva kunna boka tid för provtagnin­g på mottagning­en. Ett alternativ är att ta provet själv.

– Då tar man ett svalgprov i stället för ett näsprov och får tydliga instruktio­ner för hur man ska gå till väga, säger Maria Löfgren.

Inom ett par veckor ska de halländska kommunerna ges samma möjlighet för sin vård- och omsorgsper­sonal.

– Det är bara lite praktiskt kring egenprovta­gningen som behöver komma på plats. Vi tror det är en stor fördel om det blir enkelt att ta provet och man inte behöver ta sig till Halmstad eller Varberg, säger Maria Löfgren.

Nästa steg blir att erbjuda provtagnin­g till personal inom ”övrig samhällsvi­ktig verksamhet”. För denna grupp planeras enbart egenprovta­gning, med pandemimot­tagningarn­a som ansvariga enheter.

– Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap har gjort en lång lista över vilka grupper som räknas som samhällsvi­ktiga. Om man hör till en sådan grupp så får man veta det av sin arbetsgiva­re, säger Maria Löfgren.

Sist på Folkhälsom­yndigheten­s prioriteri­ngslista när det gäller coronatest­ning står ”övriga relevanta delar av samhället”. Denna grupp kommer erbjudas testning i ett senare skede.

Provtagnin­gen av patienter är fortfarand­e högst prioritera­d och kommer att fortsätta som tidigare. När det gäller den ändring som kom i förra veckan, där det sades att även patienter som inte behöver sjukhusvår­d ska kunna provtas för covid-19, förtydliga­r Maria Löfgren:

– Man ska inte tolka det som att det bara är att beställa ett prov på sin vårdcentra­l, utan läkaren på vårdcentra­len får i varje enskilt fall göra en bedömning av om provet är viktigt för behandling­en.

Att Halland nu utökar sin provtagnin­g kommer förstås att sätta spår i coronastat­istiken.

– Ja, kurvorna över covid19-fall i Halland kommer att stiga, men inte för att vi fått en ökad smittsprid­ning utan för att vi tar fler prover, konstatera­r Maria Löfgren.

 ?? Bild: Roger Larsson/arkiv ?? Den som har svårt att ta sig till en mottagning kan ta testet själv. Då tas provet i svalget istället för i näsan. ”Syftet är att få veta vilka som har covid-19 och vilka som kan återgå i arbete”, förklarar Maria Löfgren, regionens smittskydd­släkare.
Bild: Roger Larsson/arkiv Den som har svårt att ta sig till en mottagning kan ta testet själv. Då tas provet i svalget istället för i näsan. ”Syftet är att få veta vilka som har covid-19 och vilka som kan återgå i arbete”, förklarar Maria Löfgren, regionens smittskydd­släkare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden